Nema sumnje da je hleb osnovna i omiljena hrana, većini stanovnika planete. Ukoliko ste neko ko ne može da zamisli obrok bez hleba, trebali biste i da znate njegove negativne uticaje na zdravlje. I da nas ne razumete pogrešno. Ne treba izbegavati sve vrste hleba, ali treba znati određene činjenice o najrasprostranjenijem, belom hlebu od brašna.
Naime, belo brašno se tretira sa 60 različitih hemikalija (odobrenih od strane Svetske zdravstvene organizacije), a sve u svrhu izbeljivanja istog.
Zato vam predstavljamo recept za hleb bez brašna, koji sadži semenke bogate vitaminom B, vlakna i proteine biljnog porekla. On je idealan za ljude koji su intolerantni na gluten, vrlo lako i brzo se sprema, i ostaje dugo svež. Pri tom je mnogo jeftiniji od belog hleba koji kupujete svakodnevno.
Hleb bez brašna
– 4 belanceta;
– susam 90 gr;
– semenke suncokreta 90 gr (sirove);
– orasi 90 gr;
– bundevino seme 90 gr (sirovog);
– laneno seme 90 gr;
– pola kašičice soda bikarbone;
– oko 100 ml kisele vode;
– prstohvat soli.
Umutiti penasto belanca, sa prstohvatom soli. Zatim dodati kiselu vodu i sodu bikarbonu. Sve semenke i orahe treba samleti. To možete učiniti zajedno. Dodajte mleveno semenje u masu. Na pek papir ili dobro nauljen pleh sipajte masu. Ubacite u prethodno zagrejanu rernu, na 200C. Smanjite temperaturu rerne na 180C i pecite hleb između 30 i 40 minuta. Čačkalicom proverite da li je unutrašnjost pečena. U zavisnosti od jačine rerne, i vreme pečenja može da varira. Ukoliko želite, u hleb možete dodati i dve šake nemlevenih semenki susama, suncokreta, golice, lešnika, badema, pistaća. Prijatno! I javite nam utiske.