Search for content, post, videos

Da li ste znali da od sada mogu da vam izrastu novi zubi?

da li vam mogu izrasti novi zubi?

Proteze i implanti uskoro postaju stvar prošlosti. Istraživanje matičnih ćelija je došlo na sasvim novi nivo. Uz pomoć matičnih ćelija moguće je da vam izrastu novi zubi. Poznato je da matične ćelije imaju neverovatnu sposobnost umnožavanja i tranformisanja u mnogo različitih tipova ćelija u organizmu. One popravljaju oštećenja tako što se transformišu u deo ćelija koji nedostaje oštećenom tkivu. U bliskoj budućnosti će biti moguće da vam izraste nedostajući zub, samo uz pomoć matičnih ćelija. Uzetih iz vašeg tela.

od sad vam mogu izrasti novi zubi

od sad vam mogu izrasti novi zubi

Hibridni zubi, stvoreni kombinovanjem ljudskih ćelija iz usta i matičnih ćelija iz zuba miša, uzgojeni su u laboratorijskim uslovima.

Kombinacija ljudskih i mišijih ćelija je zatim presađena u odrasle mišije bubrege, odakle je izrastao kompletan zub, sa formiranom zubnom gleđi i održivim korenom, objavljeno je u Žurnalu stomatoloških istraživanja.

Za ovaj bioinženjerski poduhvat su korišćene dve vrste ćelija. Epitelne ćelije (tzv.površinski sloj ćelija) uzet iz tkiva desni od čoveka i mezenhimalne matične ćelije, uzete iz embriona miša. Inače su mezenhimalne ćelije (koje poseduju i ljudi) u stanju da formiraju potpuno novu kost, hrskavicu kao i ćelije masti.

Profesor Pol Šarp, koji je vodio istraživanje na Kraljevskom koledžu Londona, je izjavio: “Epitelne ćelije uzete iz ljudskog tkiva desni su u stanju da izazovu reakciju embrionalnog zubnog mehanizma. Matične ćelije pomažu da se izazvana reakcija fizički manifestuje kroz rast krunice i korena zuba.”

“Epitelne ćelije su lako dostupne, a nose informacije o celokupnom zubu. Stoga su one realan izvor za razmatranje formiranja novih zuba. Sledeći veliki izazov koji je pred nama jeste identifikacija načina na koji mezenhimalne ćelije reaguju, ukoliko nisu uzete iz pupčane vrpce. U dosadašnjim istraživanjima su korišćene isključivo embrionalne matične ćelije i dokazano je da su u stanju da se razviju u normalan zub. Sada je vreme da vidimo šta matične ćelije, izdvojene na druge načine, mogu da urade.”, zaključio je profesor Švarc.