Laneno seme – hrana i lek za vaš organizam

0
85
Laneno seme - hrana i lek za vaš organizam
laneno seme
laneno seme

Laneno seme je vrlo blagorodna biljka koja nalazi primenu u ishrani, zdravstvenoj prevenciji i tekstilnoj industriji. Semenka je u obliku suze, veoma sjajna, tamne ili svetlije braon boje. Vrline lana su obrnuto proporcionalne njegovoj veličini. Svaka semenka je izvor omega 3 masnih kiselina, lignana, vlakana i proteina.

Ukoliko ga koristite u ishrani obavezno je da ga sameljete ili izgnječite u avanu. Opna je izuzetno čvrsta i nesvarljiva za ljude. Treba ga konzumirati sveže samlevenog jer veoma brzo užegne zbog visokog nivoa masnih kiselina.

Kvalitet lanenog semena se najbolje vidi kada cela zrna potopite u vodu. Pojavljuje se sluzava opna oko svake semenke. Veoma brzo lan postaje želatinasta masa koja izvrsno povezuje sastojke. Stoga je preporuka da ga koristite umesto jaja u pripremi jela. Za svako jaje se stavlja po jedna supena kašika lanenog semena potopljena u 3 kašike vode.

Pored semena postoji još i ulje od semenki lana kao i laneno brašno.

Njegovo konzumiranje je najblagorodnije za digestivni trakt zbog vlakana. Pola supene kašike mlevenih semenki pomešanih sa šoljom kefira ili jogurta ubrzava metabolizam i pomaže kod opstipacije.

Lignani su prirodan izvor estrogena pa se preporučuje ženama sa hormonskim disbalansom, kao i onima u menopauzi.

Koja su to još dejstva lanenog semena na organizam, pogledajte ovde:

1.Prevencija bolesti srca

Ljudsko telo ne proizvodi omega 3 masne kiseline pa ih moramo uneti kroz hranu. Pored ribe i morskih plodova, laneno seme je sjajan izvor istih. Snižava pritisak i štiti kardiovaskularni sistem.

2.Snižava šećer u krvi

Vlakna iz semena lana se sporo vare pa se ne povećava nivo insulina kada ga konzumirate.

3.Smanjuje upale

Utiče na smirenje kod alergija, rinitisa i astme.

4.Hrana za mozak

Omega 3 masne kiseline su pogonsko gorivo za nervni sistem. Korišćenjem prirodnih izvora smanjuje se mogućnost obolevanja od Alchajmerove bolesti i demencije.

5.Pomaže kod kožnih obolenja

Ekcem, psorijaza i suva koža. Postoji maska koja se spravlja od jedne supene kašike mlevenih semenki i 4 kašike vode. Kad masa postane kao želatin naneti je na iritirano mesto. Isprati mlakom vodom kad se maska osuši.

6.Smanjuje rizik od raka

Komponente lanenog semena blokiraju slobodne radikale u telu pa povoljno utiču na uništavanje ćelija kancera. Naročito su delotvorne kod raka debelog creva, dojke i prostate.