Search for content, post, videos

Koliko je efikasna UN dijeta?

Režimi gladovanja nikada nisu dobri, ali promena načina ishrane može da da odlične rezultate. Pošto na takvom principu funkcioniše i UN dijeta, ona je više nego odličan način za promenu životnih navika i efikasno mršavljenje bez vraćanja kilograma.

Šta je „undiet“ zapravo? Koliko je teško ispoštovati korake? Da li se gladuje i kakve efekte može da postigne ovakav režim ishrane?

Pročitajte sve informacije u daljem nastavku teksta.

UN dijeta – osnovne karakteristike

Reč je o odličnom načinu za promenu metabolizma i njegovog ubrzavanja na zdrav način. UN dijeta je ime dobila po engleskoj reči „undiet“ koja označava negaciju dijete, označava da ovo zapravo nije dijeta na koju su svi navikli.

Umesto gladovanja osnovna odlika ove dijete je kombinovanje namernica koje daju energiju i podstiču telo na zdravo mršavljenje. Nema restrikcija, sve namernice se unose, a jelovnik je raznovrsan pa je svaki dan uživanje.

Preporučuje se zdravim osobama, ali i onima koji imaju smeju da kombinuju hranu na ovakav način.

UN dijeta se temelji na razvrstavanju namernica u četiri grupe koje se ne mešaju tokom dana. Ovaj režim ishrane traje maksimalno 90 dana, a onda se pravi pauza i dijeta se može ponoviti samo još jednom.

Neophodno je da se pije dovoljno vode, makar 2l, a dozvoljeni su sokovi, kafa, ali sa što manjim procentom šećera. Važno je i da je između obroka napravi razmak od  minimum 4h, a poslednji obrok je najkasnije u 20h.

Kako izgleda jelovnik UN dijete?

Pravilo ove dijete je da se za doručak uvek jedu po dve voćke u paru i to je propisano za svaki dan. Na primer, to mogu da budu dve jabuke i dve pomorandže. Pošto je gotovo svo povrće dozvoljeno i ono se može mešati sa voćem za doručak i pomoći da ovaj obrok bude raznovrsniji.

Večera je ista kao i ručak, mada može da ima i drugačije preporuke samo je važno da bude količinski upola manja nego što je bilo za ručak.

Prvi dan je proteinski i takav treba da bude i ručak i večera. Porcija za ručak treba da sadrži samo jednu vrstu proteina – ili jaja ili meso ili ribu u količini od 250gr. Uz to treba dodati parče integralnog hleba, salata je neograničena, a važno je uneti i šolju supe bez rezanaca.

Drugi dan je skrobni dan kada se jede pun tanjih pasulja, graška, sočiva, krompira…ponovo uz krišku hleba i neograničenu količinu salate.

Treći dan je dan ugljenih hidrata kada se za ručak može jesti pizza sa kečapom, testenina sa ajvarom ili čak tri kifle. Uz obrok treba pojesti i jedan red čokolade za kuvanje.

Za večeru je dozvoljeno čak dva parčeta torte, četiri kolača, četiri kugle sladoleda… Zvuči paradoksalno, ali su mnogi sa ovom dijetom uspešno skinuli veliki broj kilograma.

Četvrti dan je vitaminski dan kada se unosi voće i povrće u velikim količinama.

Posle 29 dana se jedan dan pije samo voda i tokom trajanja dijete ovo se ponavlja ukupno 3 puta.

Nakon jednog ciklusa se čeka se 90 dana za ponavljanje dijete, ali se to ne preporučuje često jer je ovo ipak režim ishrane koji ima poseban način delovanja na organizam. Ono što je opšti savet je da se i nakon UN dijete nastavi sa zdravim načinom ishrane i tako održava zdrava kilaža.