5 načina da prevaziđete depresiju nakon razvoda

0
97
5 načina da prevaziđete depresiju nakon razvoda
zena udavljena u depresivnom stanju posle razvoda
zena udavljena u depresivnom stanju posle razvoda

 

Razvod je jedna od najtežih stvari koje vas može zadesiti u životu, iako izlaz iz lošeg braka ima često terapeutsko dejstvo. Razdvajanje od tako velikog dela svog života neminovno će vas naterati da se osećate loše. Odbolujte svoje, dajte sebi nekoliko nedelja da vas samo prođe.

Psiholog Merien Young u svojoj studiji o situacionoj post-razvodnoj depresiji, ističe da postoje stvari koje morate da uradite kako biste uspešno okončali taj jedan deo života. Ona tvrdi da ne treba čekati previše i da što pre obavite ovih 5 stvari:

1. Napišite oproštajno pismo

Naravno vaše prijateljice su vaša podrška i terapeuti, međutim potrebno vam je da objasnite sebi od čega i od koga se opraštate taksativno, nemojte da izostavite nikoga i ništa. Na vašoj listi bi se mogle naći fenomenalne stvari kao hrkanje, srkanje, polaganje računa, limitirano kretanje…itd.

2. Napišite pozdravno pismo

Ovo je vaš trenutak, vaš novi komad neba, planirajte i salutirajte, stavite na papir spisak stvari koje ćete od danas raditi i u kojima ćete uživati. Sloboda je dar, nikako breme.

3. Obratite pažnju na unutrašnje glasove

Pre svega morate da oprostite pa onda i da zahvalite sebi, jer ste izašli iz situacije koja vas je sigurno bar nekoliko godina držala u svojevrsnoj tamnici. Niko se ne razvodi za pet minuta – to je jasno, a kada se lepo dogovorite sa sobom da niste krivi i kada pogledate u zvezde umesto u zemlju, već ste rešili više od 50% svojih problema.

4. Izađite u svet

Upišite neki kurs, ili jednostavno proširite krug ljudi sa kojima se družite, koristite svaku priliku da uživate kako sami, tako i sa decom. Grlite se sa svojim prijateljima i naravno smejte se što više. One koji vam drže pridike zbog razvoda zaobilazite neko vreme.

5. Počnite da projektujete misli o budućnosti

Šta je za vas idealan scenario? Pozabavite se onim što biste voleli da “prizovete” u svoj život. Hrabrim koracima krenite u ostvarenje svog sna, svet je prepun mogućnosti!