Kafa protiv čaja – okršaj u ringu, 5 rundi

0
86
Kafa protiv čaja - okršaj u ringu
kafa protiv caja
kafa protiv caja

Kafa protiv čaja – epska bitka koja se vodi vekovima. Oba napitka imaju veliki broj pristalica i ukoliko bi, figurativno, mogli da se sretnu u ringu, kladioničari bi sigurno posle završetka trljali zadovoljno dlanove. Ali koji napitak bi poneo šampionski pojas teške kategorije?

Prva runda

Ukoliko uzmemo u obzir da je u pitanju borba u teškoj kategoriji, kafa u ovaj okršaj ulazi kao protivnik sa manjom kilažom. Godišnje se, u proseku, za čaj izdvoji 550 miliona funti, a za kafu svega 270. Dakle, pobednik prve runde je čaj.

Druga runda

Čaj u sebi sadrži antioksidante koji sprečavaju pojavu određenih vrsta kancera i podstiču rast novih ćelija. Iz drugog ugla, kafa uzvraća udarac time što njenim konzumiranjem sprečavate bolesti srca i pojavu ranog Alchajmera. Međutim, do kraja ove runde čaj ostaje na nogama, jer ima sposobnost da topi masne ćelije. Kafa se ne predaje, ali je vidno oslabljena, jer od 1000 komponenti koje sadrži u sebi, čak 19 njih je kancerogeno. Sudija poene u drugoj rundi dodeljuje čaju.

Treća runda

U treću rundu takmičari ulaze sa jednakim žarom kao i u prvu. Čaj je nešto opušteniji, jer je stekao blagu prednost. Ali, kafa ima keca u rukavu. Ona ima svojstvo očuvanja jetre i smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Čaj nema adekvatan odgovor na ovakve udarce, jer može sadržati pesticide, bez obzira na organski uzgoj. Jednostavnije, sama biljka čaja je podložnija apsorpciji pesticida iz vazduha. Takođe, najveći adut čaja, tanini, mu nisu pomogli u ovoj rundi. Oni smanjuju apsorpciju gvožđa što može biti uzrok anemije. Kafa, sa svojim kofeinom, podiže pritisak što vas održava u budnom staju. Kafa iz treće runde izlazi kao pobednik.

Četvrta runda

Borba kafa protiv čaja ulazi u svoju završnicu. Protivnici su već vidno iscrpljeni, ali oba imaju neverovatnu želju da ponesu pojas. Čaj napada kafeinom, sastojkom koji podiže pritisak. Međutim, ovaj udarac nije njegov favorit zato što u kombinaciji sa teinom, to povećava mogućnost moždanog udara. Kafa, prepuna samopouzdanja, napada sastojcima koji se koriste u lečenju anksioznosti i nesanice. Čaj je na kolenima, kafa izlazi kao pobednik iz četvrte runde.

Peta runda

Poslednja šansa da čaj osvoji titulu. Kreće agresivno, sa fluoridima, koji štite zube. Kafa ovaj udarac ne može da uzvrati, jer njene kiseline oštećuju zubnu gleđ. Čaj protiv kafe ima još jedan adut, a to je sastojak koji snižava lučenje kortizola, hormona stresa. Kafa je na izmaku snage, jer je dokazano da može izazove prevremeni porođaj. Čaj nokautira svojom moći hidriranja, za razliku od kafe gde kofein odvlači vodu iz organizma.

U ovoj veoma napetoj i pre svega zanimljivoj borbi kafa protiv čaja pobeđuje sa minimalnim brojem bodova. Protivnici su pokazali vrhunsko umeće tehnike, brzina, efektivnosti, spremnosti da prime i uzvrate, a bogami i zadaju udarac. Ipak, za ovu borbu čaj je bio bolje pripremljen pa je prema odluci sudije on pobednik. Ipak, kafa je bila jedini konkurentan rival koji je mogao da ga izazove. Do sledećeg okršaja, čestitamo takmičarima sa željom da i sledeći meč bude ovako uzbudljiv i kvalitetan.