Hrono ishrana kod dece – moda ili potreba

0
89
Hrono ishrana kod dece - moda ili potreba
hrono ishrana kod dece
hrono ishrana kod dece

Hrono ishrana kod dece je sve popularniji način gledanja na dečiju ishranu. Stručnjaci se slažu da je princip unosa određenih namirnica u određeno doba dana izvrstan. Obzirom na to da su deci u razvoju potrebne hranljive materije u većoj količini nego odraslima, hrono ishrana za decu je nešto drugačija. Naime, i dalje stoji osnovno pravilo da se za doručak jede sve (proteini, ugljeni hidrati i masti), za ručak je glavni protein (crveno meso kao izvor) u kombinaciji sa povrćem koje nije skrobno. A za večeru protein iz posnog mesa (riba, belo meso) sa salatom. Kod dece su zastupljene dve užine (za razliku od ishrane odraslih).

Vreme u kom živimo donosi mnogo industrijski obrađenih namirnica na našu trpezu. Hrono ishrana kod dece nije ništa drugo do smanjen unos belog šećera i belog brašna. Dakle, ograničene količina slatkiša (dva puta nedeljno), sveže ceđeni sokovi i što više vlakana iz povrća.

Hrono dijeta je sasvim drugi pristup ishrani koji uključuje restrikcije (nekonzumiranje namirnica određeni vremenski period). Kod dece se broj namirnica u restrikciji prilagođava starosnoj dobi i opštem stanju organizma. Hrono dijetu za dete može da vam prepiše samo stručno lice.

Ipak, dete radi ono što vidi. Ukoliko roditelji ne poštuju principe hrono ishrane teško da mogu to očekivati od svoje dece.

Postoji nekoliko saveta stručnjaka kako da privolite vaše dete da se zdravije hrani:

-svi za stolom jedete isto;

-obrok se servira u približno isto vreme svakog dana;

-fabrički sokovi su prepuni šećera te ih nemojte držati u kući. Ukoliko vam dete traži da mu kupite, učinite to. Ali kod kuće pijte vodu;

-izbegavajte grickalice. Ako dete vidi da vi ne grickate verovatno neće ni ono;

-nemojte koristiti hranu kao nagradu niti kao sredstvo ucenjivanja;

-ne terajte decu da isprazne tanjir. I vi i dete ćete se bolje osećati ukoliko vam zatraži da mu sipate još jednu porciju;

-i ono glavno – budite najbolji primer svom detetu kada je ishrana u pitanju;