Epidural nema efekat u drugoj fazi porođaja, otkriva studija

0
61
Epidural nema efekat u drugoj fazi porođaja

Studija objavljena u časopisu Ginekologija i akušerstvo je ukazala na to da epidural nema nikakvog efekta u drugoj fazi porođaja. Inače je druga faza porođaja najbolnija i najrizičnija, jer se beba tada smestila u porođajni kanal i pomoću kontrakcija vaginalnih mišića izlazi iz njega. U studiji su ispitane dve grupe žena. Jednoj je data niska koncetracija epiduralne anestezije dok je drugoj bio ubrizgan fiziološki rastvor. Obema grupama je rečeno da su dobile epidural.

epidural
epidural

Epidural je kombinacija narkotika i anestetika koji se prima kroz kateter koji je pozicioniran blizu nerava kičme. Njegova svrha je da olakša bolove prilikom porođaja. Do sad se verovalo da epidural ima za svrhu da drugu, najbolniju fazu porođaja, olakša. U drugoj fazi je grlić materice najviše proširen i žene su baš tu fazu opisale kao najbolniju.

Predugo trajanje druge faze porođaja je najrizičniji deo istog. U toj fazi beba je već napustila matericu i ne bi smela predugo da se zadrži u porođajnom kanalu. U suprotnom, mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika i komplikacije nakon porođaja su izvesne.

Epidural usporava drugu fazu porođaja koja bi, baš suprotno, trebala da traje najkraće.

Dr Filip Hes, glavni anesteziolog jedne bolnice i saradnik ove studije je izjavio: “Otkrili smo da su se žene koje su primile epidural i one koje su primile fiziološki rastvor nalazile isti vremenski period u drugoj fazi porođaja. Takođe smo otkrili da su obe grupe prijavile isti intenzitet bolova tokom te faze.”

Studija je obuhvatila 400 žena kojima je to bio prvi porođaj. Tokom prve faze, ženama je dato da same sebi puštaju doze epidurala, u zavisnosti od bolova.

Tokom druge faze porođaja, doza epiduralne anestezije i fiziološkog rastvora je kontrolisana od strane anesteziologa. Iako su žene mogle da klikću koliko su htele. Rezultat je bio iznenađujući za sve.

Druga faza prođaja je trajala gotovo podjednako i kod grupe koja je primala epidural i kod grupe koja je primala fiziološki rastvor.

Oko 52 minuta za majke koje su primale anesteziju i 51 minut za majke koje su primale placebo (fiziološki rastvor).

Ono što ovu studiju čini još zanimljivijom jeste da su majke iz obe grupe imale mogućnost da zatraže od anesteziologa da prekine sa epiduralom. Od 400 porodilja (po 200 u svakoj grupi), 17 njih koje su primale placebo i 21 koja je primala epiduralnu anesteziju su zatražile da se prekine sa terapijom tokom porođaja. Dr Hes je takođe potvrdio da je većina majki koje su primile placebo bile zadovoljnije svojim bolom, za razliku od onih koje su primile epidural.