Boja zvuka u maminom govoru je ista u svim jezicima sveta

0
89
Boja zvuka u maminom govoru je ista u svim jezicima sveta

Nova studija o maternjem jeziku i načinu nakoji ga bebe usvajaju je otkrila da majke imaju potpuno posebnu boju zvuka kada razgovaraju sa svojim bebama. Rezultati studije su iznenadili i tim koji je radio na ovom projektu. Naime, oni su zaključili da zvuk ima posebnu frekvenciju, koja je jedinstvena svim mamama. Bez obzira na jezik kojim govore.

Elis Pjaca, sa univerziteta Prinston, je naveo da se boja zvuka, što predstavlja njegovu jedinstvenu osobinu, koristi prilikom razlikovanja ljudi, životinja i instrumenata.

majke imaju jedinstvenu boju zvuka
majke imaju jedinstvenu boju zvuka

Istraživači su se fokusirali na frekvenciju zvuka koju roditelji koriste, kada se obraćaju svojoj bebi. Čak ni sami roditelji nisu bili svesni da je ona različita u odnosu na onu koji koriste u svakodnevnom govoru. Oni su snimili majke koje su čitatale ili razgovarale sa svojim bebama. I iste te majke, dok su razgovarale sa odraslima.

Nakon prikupljanja snimaka i njihove obrade, istraživači su zaključili da svaka majka poseduje jedinstveni otisak zvuka (kao otisak prsta), koji računar može da detektuje nakon samo jedne izgovorene reči. Takođe su zaključili da su ovi otisci zvučno veoma slični međusobno. Bez obzira na to kojim jezikom majka govori.

U istraživanje je bilo uključeno 9 majki, sa devet različitih govornih područja. Mandarinski, mađarski, francuski, nemački, poljski, ruski, španski, engleski i grčki čak ni ne pripadaju istoj grupi jezika.

Ali, ono što ih povezuje jeste vrlo mala frekvencijska razlika zvuka, kada se obraćaju svojim bebama.

Pjaca je potvrdio da iako mašina koristi algoritam za engleski jezik, bila je u stanju da primeti promene u frekvenciji i na bilo kom drugom jeziku. Prema njegovim rečima, ovo je dokaz da je boja zvuka kojom se majke obraćaju svojim bebama jedinstvena za sve jezike. Na kraju je zaključio da se u toj frekvenciji najverovatnije krije koren učenja govora kod dece. Takođe su zaključili i da je majke koriste nesvesno.

Tu se verovatno i krije odgovor na pitanje zašto je jezik na kom progovorimo naš maternji jezik.

Sledeći korak ovog istraživačkog tima jeste da otkrije kako boja zvuka pomaže razvijanju cantra za govor. Polazeći od pretpostavke da posebna boja zvuka pomaže bebama da se lakše povežu sa mamama, istraživači će u naredno istraživanje uključiti i očeve. Nadaju se da će doći do iznenađujućih otkrića. Zato što je pitanje razvoja govora kod dece malog uzrasta do sad bio velika nepoznanica.