Čija semenke – prednosti i značaj za ishranu

0
93
Čija semenke - prednosti i značaj za ishranu

Verovatno ste do sad čuli da čija semenke spadaju u najzdraviju hranu na planeti, poznatu još i kao super hrana. To je, pre svega, zbog ogromnog broja nutrijenata koje sadrži, a koji su od neprikosnovenog značaja za naše telo i um. Još jedan od razloga zašto je čija toliko popularna u svetu zdrave ishrane jeste što se lako vari. Lako je prilagodljiva, pa se može upotrebiti u brojnim receptima.

Čija semenke su sastavni deo brojnih dijeta za brzo mršavljenje. Razlog tome njihova sposobnosti da ubrzaju metaboličke procese i pomognu u spaljivanju masnih naslaga, a samim tim i u regulisanju telesne težine. O ovom, ali i ostalim benefitima čija semena možete pročitati u nastavku teksta.

Čija hrani kožu i reguliše proces starenja

Istraživanja su pokazala da su čija semenke jedna od namirinica najbogatijim antioksidansima. A upravo oni su odgovorni za zdravlje i lepši izgled naše kože. Njihov uticaj se vidi pre svega u tome što ubrzavaju proces obnavljanja kože. Time utiču na njenu mladolikost i sprečavaju dalja oštećenja. Redovno konzumiranje ovih semenki sprečava preuranjeno starenje kože, naročito usled infekcije ili oštećenja nastalog delovanjem slobodnih radikala.

Čija semenke olakšavaju varenje

Čija seme sadrži visok procenat vlakana, pri čemu je jedna porcija dovoljna da zadovolji celodnevni unos. Vlakna su inače od odgromnog značaja za naše telo budući da regulišu količinu šećera u krvi i nivo insulina. Zbog toga je i preporučljivo da se dnevni unos vlakana ispoštuje. To sada lako možete učiniti ukoliko uvedete čija seme u svoju redovnu ishranu.

Sadržaj vlakana je takođe bitan zbog toga što pozitvno utiče na rad creva, kao i na osećaj sitosti. Zbog toga se čija i preporučuje kao deo dijete. Čija seme upija značajnu količinu vode i odmah počinje da se rastvara kad se nađe u želucu, pa zbog toga smanjuje osećaj gladi.

Još jedna interesantna karakteristika ovog semena je što, kada dospe u stomak, stvara želatinastu supstancu koja služi kao probiotik koji potpomaže razvoj probiotskih kultura u crevima.

čija semenke

Čija doprinosi zravlju srca

Budući da smo već spomenuli da smiruje zapaljenske procese, reguliše holesterol i snižava krvni pritisak, čija seme je jako korisno i za održavanje zdravlja srca. Pošto je u stanju da preokrene efekte oksidativnog stresa, osobe koje redovno konzumiraju čija seme imaju manje šanse da obole od ateroskleroze.

Čija se takođe može pohvaliti većim sadržajem omega-3 kiselina od lososa. To zvuči poprilično neverovatno budući da govorimo o minijaturnim semenkama. Omega-3 kiseline su zapravo odogovorne za regulaciju krvnog pritiska, lošeg holesterola i zapaljenskih procesa, koji inače mogu dovesti do raznih srčanih oboljenja.

Čija semenke povećavaju nivo energije i ubrzavaju metabolizam

Dokazano je da sportisti koji konzumiraju čija seme imaju bolji nastup, bilo na treninzima, bilo na takmičenjima. Što je isto kao i efekat sportskih napitaka, minus bespotrebni šećer. Takođe, svakodnevni unos ovog semena značajno ubrzava metabolizam i učestvuje u smanjenju stomačnog sala, koje je sastavni deo gojaznosti.

Čija se takođe može pohvaliti i kao jedan od najboljih izvora proteina. Ukoliko želite da se zategnete, izgradite mišićnu masu i istovremeno smršate, užinajte nešto što ima u sastavu ovo seme. Čija je takođe u stanju da nadomesti nedostatak važnih minerala koje često izgubimo nakon vežbanja. Pre svega mislimo na kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, bakar, cink, gvožđe i nijacin.

Sastav ovih minerala je takođe bitan za zdravlje zuba i kostiju, naročito kalcijum koji je i gradivni blok naših zuba. Cink ima izraženo antibakterijsko dejstvo te pomaže u sprečavanju pojave karijesa.

Ovo su samo neki od benefita koje obezbeđuje redovna konzumacija čija semenki. Ima ih još dosta i uglavnom se tiču težih oboljenja poput raka, ili značaja unosa čije tokom trudnoće. Ono što je najvažnije jeste da ovu super namirnicu jako lako možete uvesti u svoju ishranu i lično osetiti koristi koje čija ima po vaše zdravlje!