Search for content, post, videos

Krf i 5 lokacija koje morate obići na ovom prelepom ostrvu

Kada je u pitanju Grčka, situcija ume da bude jako nezgodna kada treba da odlučite koji njen deo da posetite. Budući da je Grčka prelepa u celosti i ima mnogo toga da ponudi za svačiji ukus. Upravo iz tog razloga je jako teško odlučiti se. Mada često postoje i faktori koji će vam olakšati (doba godine, da li putujete sa decom, šta vas interesuje i šta želite da doživite). Zato ovog puta prebacujemo fokus na Krf. I to ne samo zato što predstavlja jedno od najpoznatijih i najlepših grčkih ostrva. Krf je ostrvo od istorijskog značaja za naš narod. Takođe je jedno od ostrva koje je često zapostavljeno budući da je svima poznato. Kada je u pitanju letovanje, ovo je godina kada je pravo vreme da upoznate  jedno od najvećih grčkih ostrva. U nastavku  teksta obavezno pogledajte koje lokacije ne biste smeli da propustite prilikom posete Krfu.

1. Ostrvo Vido

Ostrvo Vido predstavlja jednu od pomenutih istorijski značajnih lokacija. Ovo ostrvo je simbol nesreće i golgote kroz koju je prošla srpska vojskom za vreme prelaska preko Albanije. Vido je dodatno ojačalo spone koje su već postojale između srpskog i grčkog naroda.

Srpska vojska nije želela da kapitulira, zbog čega je i bila primorana da krene na put preko Albanije. Nakon toga su francuskim lađama prebacivani na grčko ostrvo Krf. Ovo ostrvo je među srpskim ratnicima proglašeno za ostrvo spasa, nasuprot ostrvu Vido, koje je ostalo upamćeno i kao ostrvo smrti. Za vreme prebacivanja na Krf, među preživelim ratnicima je izbila epidemija pegavog tifusa, jedna od najvećih ikada zabeleženih. Zbog toga je na ostrvu Lazareto, izneđu Krfa i Vida, bila oformljena posebna bolnica za bolesne vojnike.

Međutim, ratnici koji su bili posebno životno ugroženi su prebacivani na ostrvo Vido, gde su mnogi od njih i okončali svoje živote. Pošto na samom ostrvu nije bilo mesta za sahranjivanje, mnogi su završili u dubinama Jonskog mora. To posebno mesto je postalo poznato kao Plava grobnica. Upravo iz ovih razloga se ni Srbi ni Grci ne kupaju sa strane gde se nalazi Plava grobnica, iz poštovanja prema preminulim srpskim vojnicima.

2. Kerkira (Krf)

Grad Krf, poznat još i kao Kerkira, nalazi se na istočnoj obali ostrva. U ovom gradu ćete svuda naići na spomenike iz različitih razdoblja istorije grada i arhitekture nastale kao rezultat upravo tih razdoblja. Staro jezgro grada je i danas najveće srednjovekovno naseljeno mesto u Grčkoj.

krf

Kerkiru godišnje poseti na desetine hiljada turista zbog čega je i samo ostrvo ponelo titulu Smaragdnog ostrva Grčke. Pored istorijskih spomenika, stari deo grada je atrakcija sam po sebi. Visoke kuće i uske ulice, kao i engleska palata na trgu Esplanada su simbol grada.

3. Srpska kuća

U samom centru grada Krfa nalazi se jedno od retkih mesta gde srpska i grčka zastava stoje jedna do druge. To je takozvana Srpska kuća. Reč je o svojevrsnom muzeju koji čuva uspomenu na stradanje srpskih ratnika tokom Prvog svetskog rata. Ova kuća je smeštena u neposrednoj blizini trga Spijanada. U njoj se čuvaju različiti predmeti srpskih ratnika, poput ordenja, uniformi i fotografija.

Ova kuća stoji kao nemi svedok o velikoj targediji srpske vojske, kao i povezanosti i čvrstom prijateljstvu između grčkog i srpskog naroda.

4. Manastir Vlaherna

Ovaj manastir je jedna od najpoznatijih atrakcija na Krfu. Nalazi se nadomak grada, na posebnom ostrvu, blizu ostrva Kanoni. Pravi užitak predstavlja dolazak do ovog manastira, kroz prelepe pejzaže Krfa. Ovo je inače bio ženski manastir i prema natpisu na mermernoj ploči sadašnja kapela je izgrađena 1686. godine. Manastir Vlaherna je posvećen Devici Mariji.  

Danas se do ovog manastira može doći posebnom stazom koji ga povezuje sa Krfom. Otvoren je preko cele godine za sve posetioce koji žele da uživaju u miru i spokoju koji ovde vlada.

krf

5. Crkva svetog Đorđa

Ova crkva je izgrađena 1840. godine blizu stare tvrđave u gradu, od strane britanske vojske koja je služila na Krfu za vreme engleske zaštite. Građena tako da podseća na dorski hram i može da primi do 4000 vernika. Kao i većina crkava na Krfu, i ova je bila veoma oštećena za vreme nemačkog bombardovanja ostrva, tokom Drugog svetskog rata.

Ova crkva se smatra za jednu od najvećih na ostrvu i otvorena je samo jedan dan godišnje, za proslavu dana svetog Đorđa.

Kao što vidite, pored prelepih plaža, uvala i tirkiznog mora, Krf se može pohvaliti i istorijskim i arhitektonskim znamenitostima koje nikako ne biste smeli da propustite da posetite. Zato požurite i rezervišite svoj smeštaj na vreme, pa kada se budete premišljali koje ostrvo da posetite u kolevci nauke i filozofije, rešite da to bude upravo Krf.