AMH hormon – koliko i šta govori o jajnim ćelijama ?

0
99
AMH hormon - koliko i šta govori o jajnim ćelijama ?
amh hormon
hormonski chart

Šta je AMH hormon?

Amh hormon se testira iz uzorka krvi. Pokazatelj je ovarijalne rezerve, tj. broja preostalih jajnih ćelija u ženinom organizmu. Svaka žena se rodi sa određenim brojem jajnih ćelija i on je nepromenljiv. Broj jajnih ćelija se smanjuje, kako godine odmiču, sasvim logično, a AMH beleži o kom je nivou reč. Ovaj hormon bi trebalo da bude obrnuto srazmeran godištu žene. Što je žena starija, to je vrednost ovog hormona niža.

Odstupanja

AMH se smatra jednim od egzaktnijih hormona, ali kao i kod ostalih testiranja vrednosti mogu da odstupaju. Za odstupanje rezultata mogu da budu zaduženi razlozi poput uzimanja antibebi pilula i koji je dan ciklusa. Kontraceptivne pilule mogu “lažno” da snize nivo ovog hormona. Postoje još neka patološka stanja koja mogu da utiču na nivo ovog hormona, zato je važno da rezultati budu tumačeni od strane LEKARA.

Šta AMH hormon ne govori?

Sa ovim hormonom žene ne bi trebalo da se “igraju” i rade ga na svoju ruku. Ima onih koje su čule da on pokazuje eventualnu opštu plodnost, i testiraju se samoinicijativno u privatnim laboratorijama. Može da se dogodi da žena od 25 godina ima nivo AMH hormona kao da joj je 40. Međutim ono što AMH ne govori jeste – KVALITET JAJNIH ĆELIJA.  Stoga, dešava se da žene sa veoma niskom ovarijalnom rezervom zatrudne u prvom pokušaju VTO ili u prvom mesecu nezaštićenih odnosa.

U nekim slučajevima kada se na vreme otkrije niži AMH kod mlađih žena, dolazi do “ubrzanja planova i procesa” dobijanja dece. Žene krenu odmah u akciju kako bi se ostvarile kao roditelji. U obrnutom slučaju kod žena preko 40 godina, visok nivo AMH može da utiče na ženu tako što će se odgoditi roditeljstvo. Dobar rezultat uljuljka potencijalnu mamu i ona ne ulazi u proces na vreme. Ovo se često dešava kod zaposlenih žena na visokim položajima u Americi.

Na koja pitanja odgovara AMH test ?

Rezultati ovog testa mogu da pomognu lekarima da predvide broj jajnih ćelija u stimulisanom ciklusu. Ovo je veoma važno kako ne bi došlo do hiperstimulacije. Ultrazvuk je, sa druge strane, gotovo jednako dobar pokazatelj iste situacije. Amh je samo jedan od rezultata koji utiču na zatrudnjivanje. Nepotrebno je praviti paniku ako je samo njegova vrednost niska. Sve ulazi u obzir kod povećanja šanse da se zatrudni u određenom ciklusu, a na kraju deca dolaze kad ona požele. Ono što je bitnije od broja jajnih ćelija je njihov kvalitet. Ne postoji do danas test koji može da testira tako nešto.

“Najvažnije je ući u proces na vreme i sa entuzijazmom!”- tvrdi Dr Schater iz OFC-Kanada.