Lava cake – čokoladni vulkan za uživanje

0
159
Lava cake - čokoladni vulkan za uživanje
lava cake
lava cake

Lava cake je popularni dezert koji kombinuje elemente čokoladnog kolača bez brašna i suflea. Poznat je još pod imenom čokoladni fondan, čokoladni mufle i čokoladni lava kolač.

O poreklu i vlasništvu nad receptom se vodi bitka, jer američki chief Jean-Georges Vongerichten tvrdi da je čokoladni lava kolač njegov izum. Sa druge strane francuski chief i majstor čokolade Jacques Torres, osporava tu tvrdnju dokazima da takav dezert već postoji u Francuskoj. Prema tvrdnjama američkog chief-a, čokoladni kolač je izvadio prerano iz rerne i shvatio da je unutrašnjost tečna, ali da su ukus i tekstura veoma dobri. Ko god da ga je skrojio zaslužuje sve pohvale, jer je svet slatkiša bogatiji za jednu pravu, čokoladnu dekadenciju.

Osnovna priprema zahteva male, keramičke posude u koje se sipa masa za lava cake. Posude se pune do 2/3, a zatim se spuštaju u posudu u kojoj se nalazi voda. Visina vode ne sme da prelazi polovinu visine keramičkih posuda. Potom se sve stavlja u rernu i peče ne duže od 8 minuta. Vreme pečenja je veoma važno jer ako se kolač predugo izlaže vrućem vazduhu, izostaje tečna sredina, što je glavno obeležje ovog dezerta. Obzirom na intenzivan ukus čokolade lava cake se fenomenalno slaže sa sladoledom od vanile ili nekim bobičavim voćem. Za vas sledi recept, a uživanje garantujemo.

Čokoladni Lava cake bez brašna

– 110 g maslaca;
– 170 g čokolade (70% kakaa);
– 3 jaja;
– jedno žumance;
– 45 g šećera;
– 1 vanilin šećer;

Izlupajte sneg od belanaca sa malo soli. Posebno umutite 4 žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. U međuvremenu stavite čokoladu i maslac da se otope na pari. Umešajte otopljenu čokoladu u žumanca. Na kraju oprezno i lagano špatulom umešajte penu od belanaca, trudeći se da ostane što više mehurića vazduha.

Dobro namažite keramičke činije maslacem (10 komada) i sipajte masu do 2/3 kalupa. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 C. 6 minuta je minimalno vreme pečenja, a 8 maksimalno. Prijatno!