8 razloga zašto biste trebali da spavate goli

0
66
8 razloga zašto biste trebali da spavate goli
ukoliko spavate goli bicete zdraviji
ukoliko spavate goli bicete zdraviji

Spavanje bez odeće je oduvek bio tabu, ali najnovija istraživanja su otkrila iznenađujuće efekte po vaše zdravlje ukoliko spavate goli. Uprkos svojoj provokativnoj konotaciji koja može biti osnova za tabu, kada spavate goli to nema uvek seksualnu konotaciju (mada može da pomogne vašem seksualnom životu). To je, ustvari, odličan način da popravite nekoliko aspekata vašeg sveukupnog zdravlja. Bez obzira da li volite osećaj na vašoj koži kada nosite omiljenu pidžamu ili spavate samo u vešu, ovde ćete saznati zašto je spavanje bez ičega na sebi blagotvorno za vaše telo i um.

Oslobađa se oksitocin

Osećaj koža na kožu je, morate priznati, veoma dobar. Bilo da imate partnera ili ne, kada koža dodiruje kožu, oslobađa se oksitocin, tzv. hormon ljubavi, odgovoran za povezivanje. Takođe je odgovoran za snižavanje krvnog pritiska, smanjenja nivoa stresa i pomaže u borbi protiv depresije.

Smanjuje se nivo kortizola

Kada telo prelazi u režim spavanja, mozak automatski snižava telesnu temperaturu. Ukoliko spavate goli, pomažete vašem telu da brže utone u san. Ova termoregulacija snižava nivo kortizola. Povećanje hormona stresa povećava i telesnu temperaturu pa se telo naglo budi iz sna, što može uticati na povećanje krvnog pritiska.

Ukoliko spavate goli, imaćete bolji san

Mozak ulazi u REM fazu (duboki san) kada snizi telesnu temperaturu. Ukoliko ste obučeni i umotani u ćebe, otežani su prirodni hemijski procesi hlađenja, pa postoji veća mogućnost da se probudite nekoliko puta u toku noći. Jasno vam je da ste se probudili umorniji nego što ste legli.

Duže ćete biti mladoliki

Postoji još mnogo hormona koji se oslobađaju dok spavamo, a njihova efikasnost se zasniva na temperaturi tela dok smo u snu. Melatonin i hormoni rasta i obnove ćelija su najaktivniji dok spavamo pa je zato preporučljivo spavati u prostoriji u kojoj temperatura ne prelazi 20C.

Zdravije je za testise

Daleko od toga da je parola spavate goli samo za žene. Istraživači sa Nacionalnog instituta za reproduktivno zdravlje su otkrili da nošenje bokserica tokom spavanja uništava do 20 % spermatozoida. Opet je telesna temperatura u pitanju. Grejanje ove regije kod muškaraca dovodi do usporavanja plivača.

Smanjuje se mogućnost gljivičnih infekcija

Iako gljivične infekcije mogu lako da se izleče, ukoliko spavate goli još lakše možete da ih izbegnete. Sprečavajući uslove u kojima infekcije napreduju možete u potpunosti iskoreniti potrebu za njihovim lečenjem. Gljivice rastu u toploj i vlažnoj sredini, a ukoliko spavate goli anulirate mogućnost skupljanja vlage u intimnoj regiji.

Povećava samopouzdanje

Ukoliko spavate goli, činite prvi korak da se osećate dobro u svojoj koži.

Osećaj je sjajan

Preko pora se naše telo oslobađa suvišne toplote. Ukoliko ih zatvorimo pidžamom, telu treba više napora da se ohladi. To može da remeti san i neke biohemijske procese koji se odvijaju samo dok spavamo. Da biste sprečili umorno ustajanje, probajte da spavate goli. Pored toga što radite nešto novo, možda otkrijete da vam baš ovakvo spavanje prija.