Soda bikarbona i kokosovo ulje za lepotu vaše kože

0
73
Soda bikarbona i kokosovo ulje za lepotu vaše kože
soda bikarbona i kokosovo ulje
soda bikarbona i kokosovo ulje

Svakodnevna nega kože je neophodna, naročito za ljude koji žive u gradskim sredinama gde smog i prašina zatvaraju pore. Veoma je važno obratiti pažnju na kožu lica, vrata i ruku jer je ona veći deo godine izložena spoljnim uticajima. I pored gomile kozmetičkih pomagala koji su prepuni hemijskih supstanci, mi vam predlažemo domaću varijantu gela za umivanje lica. Lako ćete ga napraviti jer su vam neophodni jedino soda bikarbona i kokosovo ulje, a efektom ćete, zasigurno, biti prijatno iznenađeni.

Poznata su blagotvorna dejstva kokosovog ulja na čitav organizam, bilo da se nanosi na kožu ili da se pije. On je prirodni antibiotik koji pomaže našoj koži u borbi protiv nečistoća koje mogu izazvati neprijatne upale u vidu bubuljica.

Sa druge strane, soda bikarbona je veoma efikasna u čišćenju naše kože i regulaciji Ph nivoa, obzirom da nije ni previše kisela niti alkalna. Nakon čišćenja lica ovom pastom, primetićete da je koža vašeg lica mekana na dodir i glatka, zbog piling efekta koji se postiže.

Soda bikarbona, u kombinaciji sa kokosovim uljem, je efikasna u izbleđivanju tamnih fleka, regulisanju crvenila kože i smanjenju upalnih procesa. Takođe može da pomogne da se rešite mitisera u kritičnim zonama, jer otvara pore i steriliše kožu.

Za pravljenje ove domaće paste za lice su vam potrebni jedino soda bikarbona i kokosovo ulje, koje ćete pomešati u maloj staklenoj posudi. Obratite pažnju da sodu bikarbonu prosejete pre spravljanja paste. Za početak stavite jednu supenu kašiku kokosovog ulja koje je stajalo na sobnoj temperaturi i lagano dodajte sodu bikarbonu. Masa treba da bude lako razmaziva, ali ne i tečna. Važno je dobro promešati oba sastojka. Kada dodirnete pastu, osetićete zrnca sode bikarbone što ne treba da vas uplaši. Ona radi piling, a kokosovo ulje neguje vašu kožu. Umivajte se ovim jednom dnevno i vrlo brzo ćete primetiti razliku.

Pored toga što ne zagađuju okolinu, soda bikarbona i kokosovo ulje ne štete ni vašoj koži.

Količina paste koju napravite koristeći jednu supenu kašiku ulja i sode bikarbone po potrebi je dovoljna za 3 do 4 umivanja. Poželjno je držati je u frižideru. Pasta će se stegnuti u frižideru, ali se kokosovo ulje topi u dodiru sa telom, pa vam nanošenje paste iz frižidera neće biti problem. Ova pasta vam može pomoći da se oslobodite i zadebljale, suve kože na laktovima, kao i guščije kože.