Search for content, post, videos

5 saveta kako bezbedno koristiti expres lonac

Plinski šporet - kuvanje sa ekspres loncem

Ekspres lonac je davno postao desna ruka mnogih domaćica. Brže pripremanje hrane, ušteda energije, očuvanje hranljivih sastojaka i arome, sve su ovo prednosti ove čudesne kuhinjske posude. Ipak, nije mali broj domaćica koje se pomalo boje ove sprave ili nisu u potpunosti sigurne kako se ona koristi.

Nekima je zastrašujuća činjenica da se u zatvorenoj posudi nalazi velika količina pritiska, a nekoga plaši para koja nastaje u njemu. Iako nešto skuplji od ostalih tipova posuđa, ovi lonci se zaista isplate. Kada je u pitanju električni ekspres lonac cena može varirati od tipa i marke, a oni najkvalitetniji zaista pružaju sigurnost i isplativost. Saznajte kako se bezbedno koristi i iskoristite sve njegove prednosti.

Expres lonac

1. Pre kuvanja, upoznajte se sa opremom

Pre svake upotrebe expres lonca uverite se da su sigurnosni sistemi ispravni i da li su čisti. Uvek proverite gumeni zaptivač kako bi se uverili da nije oštećen. Neki proizvođači preporučuju da se zaptivač menja na godišnjem nivou, u zavisnosti od toga koliko često koristite lonac.

Bilo bi dobro i da testirate lonac i podešen pritisak, tako što ćete sipati samo vodu, pre dodavanja hrane. Na ovaj način ćete proveriti da li je sve na mestu i uveriti se da sve dobro funkcioniše pre nego što započnete kuvanje.

2. Nemojte prepuniti posudu

Količina sadržaja nikada ne bi smela preći ⅔ lonca. Uzmite u obzir i to da će hrana koju ste stavili u lonac pri kuvanju pustiti određenu količinu vode. Ukoliko kuvate hranu koja se širi prilikom kuvanja (kao što su grašak ili pasulj) sadržaj bi trebalo da zauzima ½ lonca.

3. Sipajte odgovarajuću količinu vode

Morate koristiti dovoljnu količinu vode kako bi se stvorila para koja kuva hranu. Tečnost u loncu mora da postoji tokom celog kuvanja, jedna čaša vode ili neke druge tečnosti bi uvek trebalo da bude prisutna. Ako mislite da niste stavili dovolju količinu vode i da se para ne stvara, pažljivo otvorite lonac (oslobodivši prvo paru, ako je ima) i dodajte još malo vode.

Takođe, ako koristite expres lonac bez tečnosti, usled pregrevanja može doći do oštećenja sigurnosnih i zaptivnih elemenata. Što se ulja tiče, koristite ga u minimalnim količinama. Više od toga može biti opasno i može istopiti zaptivač i ostale delove.

expres lonac

4. Vodite računa o vremenu kuvanja

Vreme kuvanja se računa od momenta kada se pojavi para na sigurnosnom ventilu (oko 10 minuta). Postoji propisano vreme za kuvanje namirnica, na primer kada je reč o povrću to je 10 minuta, govedina od 9 do 12 minuta, zamrznuto meso oko pola sata, mahunarke do 10 minuta…

Kada to vreme istekne treba sačekati nekoliko minuta da se smanji pritisak u loncu i tek onda ga otvoriti. Pre otvaranja lonca obavezno ga skinite sa grejnog tela.

5. Bezbedno oslobodite pritisak

Možete otpustiti pritisak na 3 načina:

  1. Prirodno oslobađanje – Samo sklonite expres lonac sa grejnog tela i pustite da odstoji dok se pritisak sam ne spusti.
  2. Oslobađanje hladnom vodom – Pustite hladnu vodu da teče preko poklopca zatvorenog lonca.
  3. Brzo oslobađanje – Koristite ventil za oslobađanje pritiska koji se nalazi na loncu kako bi istisnuli paru. Ukoliko koristite ovaj ventil, okrenite ga od sebe i vodite računa o tome da udaljite lice, ruke i telo od ventila.

Obavezno koristite rukavice kada rukujete expres loncem. Ne otvarajte lonac na silu pre nego što budete potpuno sigurni da je unutrašnji pritisak potpuno opao.

Kada završite sa pripremom jela, skinite zaptivač i operite ga odvojeno, a potom operite i lonac i poklopac. Ventil očistite drvenom čačkalicom i proverite da li se lako pokreće i ne zapinje. Kada odlažete expres lonac, poklopac okrenite na dole.

Svaki proizvođač je priložiti i dodatna pravila i uputstva kojih bi trebalo da se pridržavate, pa proučite i to za svaki slučaj. Sada kada znate kako se korsti expres lonac, on će sigurno postati jedan od omiljenih kuhinjskih pomagala svake domaćice.