Mihail Labkovski: Zdrava osoba ne želi da se uda

0
85
Mihail Labkovski: Zdrava osoba ne želi da se uda

Ravnodušnih osoba na reči Mihaila Labkovskog nema: neko ih potpuno prihvata, neko sa negodovanjem opovrgava. Ali i za jedne i za druge njegove reči imaju ogromnu snagu. One su zasnovane na zdravom cinizmu i dugogodišnjem iskustvu.

zdrava osoba ne zeli da se uda
zdrava osoba ne zeli da se uda

1. Zdrava osoba ne želi da se uda. Prva stvar koju treba da uradite – jeste da prestanete da želite da se udate. Drugim rečima, ako želite da se udate, treba da prestanete da mislite o tome.

2. Zalog srećnog porodičnog života, braka i seksa sa samo jednim partnerom, samo je u jednom – u stabilnoj psihi. Bez ustupaka, i kompromisa, jer to je sve direktan put ka kardiologu ili onkologu. Kada čovek ima stabilnu psihu, on može da živi sa jednim partnerom ceo život. I da ga voli.

3. Uzrok ženskih problema nije u tome što se on ponaša kao jarac. Uzrok je u tome što ona ima neurozu, koja zahteva izlaz. A za taj izlaz, neophodna je određena muška osoba i odnosi u kojima bi ona mogla da pati. Zbog toga, ona namerno stupa u takve odnose, jer od detinjstva ima psihičku potrebu za tim.

4. Mi merimo ljubav nivoom patnje. U zdravoj ljubavi – reč je o tome koliko si srećan.

5. Kada stjuardesa pokazuje sredstva za spasavanje, šta kaže o maski za kiseonik? “Ako putujete sa decom, prvo sebi stavite masku, a zatim detetu.” U tome je trik. Svako pokušava da pomogne detetu, ostajući apsolutno neuravnotežen. Tako se ne radi. Ako želite da detetu bude dobro, uradite prvo nešto sa svojom glavom.

6. Muškarci su ukalupljeni još od vremena koje su proveli sa svojom majkom. Prilaze samo onima koji im očima daju odobrenje. Zdrav muškarac je kao dete. Prilazi kada mu se žena osmehuje, gledajući ga u oči …

7. Zdravi ljudi uvek biraju korist za sebe, a neurotičari odnos na štetu sebi. U tome je glavna razlika.

8. Žena ne bi nikada trebala da toleriše u vezi ono što joj se ne sviđa. Treba odmah da govori o tome, a ako se muškarac ne menja, treba da se raziđe sa njim.

9. Muškarci su kao deca, sviđa im se kada žena ima karakter.

10. Ako jedna osoba drugoj zamenjuje ceo svet, to znači da svog sveta jednostavno nema.

11. Usamljenost – to nije nedostatak ljubavi okolo. To je odsustvo interesovanja za sebe, pri tom još od djetinjstva.

12. Na račun traženja partnera reći ću, a koga to tražiš? Jedini kvalitet koji može da bude kod tvog partnera – to je da te on uhvati. Sve drugo uopšte nije bitno. Ako ga voliš, brineš za njega, tada nema nikakvih “udica”.

13. Šta žena treba da uradi da bi se udala? Sve u svemu treba raditi samo jedno – biti samo svoj. To je dovoljno.

14. Da li znate koja je principijelna razlika između zdrave osobe i neurotične? Zdrava osoba isto pati, ali zbog realnih priča. Neurotična pati zbog fiktivnih priča. A ako patnje nije dovoljno, mora još da je uveća, svojim voljenim Kafkom, Dostojevskim i flašom.

15. Ako vam se ne sviđa kako se ponaša muškarac, ne treba da tražite opravdanja za njegovo ponašanje. Situacija u kojoj “nije nazvao ” za zdravu devojku znači kraj odnosa, za nezdravu – početak ljubavi.

16. Kako je rekao pisac Kristofer Bakli (autor romana Thank you for smoking, postoji još i taj film), ne treba jesti u restoranu pod nazivom “kao kod mame” i ići u krevet sa ženom koja ima više problema nego ti.

17. Skromnost nikoga ne ukrašava. Zbog iskompleksiranosti, nesigurnosti i niskog samopoštovanja devojka živi bez seksa i odnosa. Ali ne zato što je loša već zato što se loše odnosi prema sebi. Zadatak psihologa je da je izbavi od toga.

18. Porodična terapija- to je razvod. Samo jednu vrstu porodične terapije smatram zaista korisnom – posredovanje psihologa pri razvodu. Ali upravo to u Rusiji ne praktikuju.

 

19. Jedino vreme u životu čoveka, kada je on objektivno zavisan i kada se može smatrati taocem – je detinjstvo i zavisnost od roditelja. To traje relativno kratko vreme. U svim ostalim slučajevima ostajanje u bilo kojim odnosima je izbor odraslog čoveka.

Izvor: bebamur.com