Search for content, post, videos

Zbog čega žene i muškarci vide boje drugačije?

boje

Kao što su muškarci bolji u primećivanju detalja iz daljine i uočavanju objekata koji se brzo kreću, žene briljiraju kada treba prepoznati boje. I razlog za to je, ni manje ni više nego, evolucija.

boje

lesnik, konjak, kapucino ili samo braon?

Lešnik, pesak, krem, čokolada, konjak – ovo su samo neki od pojmova kojima će prosečna žena pokušati da dočara boje koje je upravo videla. Prosečan muškarac će, sa druge strane, samo reći braon.

Za nju, plava je kobalt, tirkizna, azurna, nebo plava, teget. Za njega, plava je samo plava. Isto važi i za sve druge boje jer ih muškarci i žene zaista vide drugačije.

Kao što su muškarci bolji u primećivanju detalja iz daljine i uočavanju objekata koji se brzo kreću, žene briljiraju u prepoznavanju boja. I svih njihovih nijansi. Razlog za to je evolucija. U lovačko sakupljačkim društvima žene su bile zadužene za prikupljanje voća i povrća, pa je veština brzog uočavanja različitih nijansi bila veoma poželjna. Izbor pogrešne biljke mogao je da znači smrt za porodicu. Drugi razlog krije se u testosteronu zbog kog muškarci, kako tvrde naučnici, procesuiraju kolorit drugačije.

Razlike su posebno uočljive kad su u pitanju braon, žuta, zelena i plava. Muškarci sve tople boje ( žuta, narandžasta, crvena, braon) vide crvenije nego žene. Sa druge strane, pripadnice lepšeg pola sve kolorite vide u žutoj nijansi. Takođe, u očima dama, zelena je zelenija.

I nije samo različita nijansa neke boje jedina razlika koja postoji između muškaraca i žena. Postoje svakodnevne stvari koje muškarci i žene rade potpuno različito. Čak je i razumevanje svakodnevnih fraza različito. I za sve je odgovorna evolucija.

Blizu 5%  populacije pati od slepila kad su boje u pitanju. Ova boljka, čiji najčešći tip podrazumeva neregistrovanje crvene i zelene, pogađa svakog 12.-og muškarca i tek svaku 200.-tu ženu.

Izvor: Novosti