Zašto uniforma? Otkrijte jedinstvenost forme radnih odela

0
162
Zašto uniforma? Otkrijte jedinstvenost forme radnih odela

Kada god pomenemo uniformu, prva asocijacija nam je, iz nekog razloga, vojna ili policijska uniforma. S obzirom na neuralgičnu prošlost koja nam je na Balkanu usadila asocijaciju o vojnoj uniformi, taj mit moramo najpre razbiti. Pročitajte naše misli o tome šta uniformisanost znači i zašto je radna uniforma koristan izbor oblačenja za zaposlene. Od starta ćemo reći, o ne, uniforme ne moraju biti “stislki promašaj”!

Uniforma, ako bismo je morali definisati, predstavlja identičnu odeću koju nose pripadnici neke organizacije.

Kako su vojska, policija i hitna pomoć najčešće prisutni, uniformisanost nam se nužno vezuje za njih. No, prikrivanje individualnosti, smanjenje klasnih razlika, povezanost unutar grupe poenta je svake uniforme, pa se neretko na mnogim poslovima javljaju raznolike modifikacije uniforme, a primer je i đačka uniforma koja, osim pripadnosti školi, ima za cilj da svrsta decu u jednak položaj. Školski rančevi, ipak, ostaju odvojeni od ove ideje, iako širom sveta i oni bivaju uniformisani.

Ozbiljnost i kredibilitet

uniforma
uniforma daje dozu formalnosti

Kada su u pitanju poslovi koji uključuju rad sa strankama, bilo da je reč o šalterskim radnicima ili onima koji se bave kancelarijskim poslovima, uniforme u mnogome podižu formalnost atmosfere. Ipak, kako se ne bi stvorio odboj prema mušterijama i strankama, ove uniforme su često sofisticirane i skrojene sa stilom. Više se mogu smatrati unificiranim dres kodom, nego uniformom od koje običan građanin zazire.

Stoga su radne uniforme uglavnom koncipirane tako da obuhvataju pantalone i košulju, sa oznakom radnika. Bankarske uniforme nešto su opuštenije, ali nesumnjivo imaju uticaj na to da radnici izgledaju dovoljno kredibilno i ozbiljno. Bele košulje vrlo su čest izbor u sklapanju dizajna čitave uniforme.

Opušteniji krojevi za opuštenije poslove

Uvreženo mišljenje je da uniforme moraju biti standardizovane. Ipak, opušteniji poslovi dozvoljavaju dozu improvizacije. Stoga vrlo često poslodavci odlučuju da svoje radnike učine autentičnijim, a ne i formalnim. Karirane košulje sa puloverima, kecelje u ugostiteljskim objektima, kačketi i majice promotera, košulje u frizerskim i berberskim salonima, često su način da se osim održavanja formalnosti napravi interesantan marketinški potez.

Posebnu pažnju privlače riblji restorani koji i dalje veliku pažnju posvećuju prugastoplavom dizajnu koji je takođe deo jedne vojne uniforme.

Iako danas simbol slobode i morskog ležernog stila predstavlja majica na pruge, ne treba zaboraviti da je ona u upotrebi ruske mornarice, a ruska vojska koristi ove majice kao zvanični deo ratne uniforme.

uniforma
konobarska je i prakticna

Prepoznatljiva konobarska uniforma

Koliko ste puta samo doživeli da kažete nekom ili vam neko kaže: “Obukao si se kao konobar”. I to je uvek bilo upućeno onom ko je crne pantalone upario sa belom košuljom i crnom leptir mašnom. Iako, istina, ovakvih konobara koji su uniformisani po standardnim merilima ex-Yu konobara ima sve manje, prepoznatljiv je ostao stil koji su gajili.

Vraćanje ove tradicionalne mode primetno je poslednjih godina u restoranima koji žele da održe određeni nivo formalnosti. Restorani i kafane često insistiraju na nekoj vrsti radne uniforme za konobare i konobarice, a nešto ležerniji su kafići koji svoje radnike uniformišu majicama ili keceljama.

NE BISTE LI VOLELE DA NE MORATE DA “TROŠITE” SVOJU ODEĆU SVAKODNEVNO NA POSLU, AKO RADITE U ŠANKU ILI KAO KONOBARICA?

Najinteresantnije uniforme sveta

uniforma
jedna od najcenjenijih je uniforma vatrogasca

Tanka je granica između kostima i uniformi. Tome u prilog svedoče sve one uniforme orkestara, scenskih radnika i majstora koje su nam se duboko urezale u pamćenje.

Uniforma škotskih gajdaša, primera radi, jedna je od najupečatljivijih na svetu. Suknja koju Škoti nose, naširoko je poznata. Švajcarska garda takođe impresionira svojim dizajnom, noseći one čuvene plavo-žute kombinezone koji podsećaju na dvorske lude.

Unifoma grčke garde takođe privlači pažnju, a njihove dobro uvežbane smene straže možemo videti širom velikih gradova Grčke. Ovaj performans ima za cilj održavanje tradicije, ali je pomalo instruisan i iz sfere turizma. Garda u mnogim zemljama ima simboličku vrednost. Tako ne treba skrajnuti ni uniforme srpske garde, koje svojim plavetnilom odskaču od tradicionalnih vojničkih uniformi, o kojima smo već pričali i kojih smo se kroz vekove nagledali.

Jedna od najcenjenijih uniformi na svetu vezana je za zanimanje vatrogasaca i smatra se da do nje mogu samo najhrabriji. Uniforme nikako ne izlaze iz mode. Imajte u vidu da, ako pokrećete neki grupni posao, mogu biti jednako efektne koliko i demorališuće.