Izbegavajte proizvode ovih kompanija jer podržavaju dečije ropstvo

0
79
Izbegavajte proizvode ovih kompanija jer podržavaju dečije ropstvo

Nije nikakva novost da deca u zemljama trećeg sveta rade za vrlo malo novca u kompanijama koje poseduju određene kompanije. Proizvode ovih kompanija možete naći i na policama naših prodavnica i verovatno ste barem jedan od njih pojeli prethodne nedelje. Ono što možda ne znate jeste da te kompanije podržavaju dečije ropstvo jer deca od 5 do 15 godina rade na tim plantažama. Prema poslednjem izveštaju UNICEF-a, 73% dece zapadne Afrike čine deo radne snage kompanija kao što su Nestlé, Hershey, Mars, Kraft, ADM Cocoa, Godiva i Fowler’s Chocolate. Ako i ne znate za sve pobrojane kompanije sigurno ste čuli (a i jeli) njihove proizvode kao što si Kit Kat, MilkyWay, M&M’s.

Septembra 2015.-e godine su podnete tužbe protiv kompanije Nestlé, Hershey i Mars zbog zatvaranja očiju na kršenje ljudskih prava od strane dobavljača kakaa iz zapadne Afrike. Ove tri kompanjije se već nalaze u jednom sudskom procesu koji se vodi od 2005.-e godine. Tuže ih deca robovi iz Obale Slonovače zbog izrabljivanja.

Šokantni dokumentarac iz 2000.-te Ropstvo: Globalno istraživanje otkriva duboku i mračnu vezu između dece robova i vlasnika plantaža kakaa.

proizvode
deca ne treba da rade za novac

Jedan od čuvara je svedočio da su deca radila svakodnevno, po 12-14 sati. Noću su ih zaključavali u šupe gde su ih, gole i vezane, povremeno i prebijali. Takođe je posvedočio da je hiljade dece kupljeno ili jednostavno kidnapovano, uglavnom iz Malija, Burkine Faso i Togoa i dovedeno na farme kakaa u Obalu slonovače da rade.

Proizvode ovih 7 kompanija treba izbegavati u širokom luku. Dokazano da kakao kupuju sa plantaža na kojima se zna da rade deca.

Nestlé

Iako kodeks proizvodnje ove velike kompanije zabranjuje dečije ropstvo i rad dece u bilo kom koraku proizvodnje, istraživači Udruženja sajma rada su pronašli dokaze da Nestlé oko 60% zaliha kakaa nabavlja baš iz zapadne Afrike. I to sa plantaža za koje je dokazano da izrabljuju decu, kao radnu snagu. Potparol Nestlé-a je izjavio da je kompanija upućena u to da je identifikovano oko 4 000 dece koja su radila na plantažama. Polovina te dece je uključena u monitoring gde im kompanija obezbeđuje školski pribor, odeću i obuću. Prema rečima potparola, obim i složenost pitanja dečijeg ropstva je takav da nijedna kompanija koja nabavlja kakao sa plantaža Obale Slonovače ne može da garantuje da je u potpunosti uklonjena mogućnost da poslove sakupljanja kakaa obavljaju deca. Inače, Nestlé je tokom 2014.-e prihodovao 91.6 milijardi švajcarskih franaka od prodaje čokoladica.

Hershey

proizvode
decije ropstvo na plantazama kakaa

Kompanija je najveći proizvođač čokolada u Americi i njihove proizvode konzumira gotovo 3/4 nacije. Više od 95% kakaa ova kompanija nabavlja iz Obale Slonovače. Iako su upoznati sa problemom dečijeg ropstva iz kompanije su izjavili da oni nisu u mogućnosti da prate svaki korak svojih dobavljača. Tim za odnose sa javnošću je izjavio da problem dečijeg ropstva nije ništa novo. Takođe je dodao da je ovo problem nevladinih organizacija, UN-a, UNICEF-a i ostalih udruženja. “Oni bi trebali da zaštite decu zapadne Afrike”. Na pitanje da li kompanija oseća odgovornost što direktno finansira vlasnike plantaža koji izrabljuju decu, potparol je rekao da ne. “Mi smo sva svoja zaduženja prema dobavljačima isplatili, a šta oni rade sa svojim novcem nije naša stvar”. Kompanija Heshey je tokom 2014.-e neto prihodovala 847 miliona dolara.

Mars

Ova kompanije svoje proizvode distribuira na sve kontinente te insistira na kvalitetu osnovnih sastojaka. Prema njihovim tvrdnjama, Mars posluje isključivo sa sertifikovanim plantažama jer im to garantuje kvalitet osnovnih sirovina. Na pitanja o dečijem ropstvu kompanija odgovara da prema njihovim saznanjima veoma mali broj dece radi na plantažama. Oni kakao nabavljaju iz zapadne Afrike jer na taj način žele da podrže rast i razvoj privrede, kako tvrde. Mars je jedan od potpisnika konvencije za ukidanje dečijeg ropstva i deo svojih sredstava daju za sprovođenje tog cilja. Ipak, i pored “dobre volje” kompanija, prema izveštajima UNICEF-a broj dece robova se od 2009.-e do 2014.-e godine povećao za 51%. Trenutno, 1.4 miliona dece zapadne Afrike radi na plantažama kakaa. One snabdevaju navedene kompanije kvalitetnom sirovinom. Međutim, kakao iz zapadne Afrike koriste i evropske kompanije čiji su proizvodi nedavno bili u centru afere.

ADM, Kraft, Godiva i Fowler’s Chocolate

proizvode
decije ropstvo postoji

2005.-e godine tri državljanina Malija su podigla tužbu protiv ADM-a jer su bili prisiljeni da rade na plantaži koja snabdeva baš ovu kompaniju. ADM je jedan od najvećih proizvođača likera, kakao praha i kakao maslaca u svetu. Iako je tužba stara više od decnije, ne vidi se pomak. Naime, ova kompanija je tokom 2015.-e prihodovala 1.3 milijarde dolara.

Kraft je takođe umešan u dečije ropstvo i znajući to, čelnici kompanije su odlučili da doniraju 400 miliona dolara deci zapadne Afrike, za poboljšanje uslova u kojima žive. Ipak, poslednji izveštaji pokazuju da životni standard afričke dece nije ni malo bolji, a gde su otišle pare niko ne zna da kaže.

Godiva više od 60% svojih zaliha kakaa nabavlja iz zapadne Afrike. Za razliku od ostalih kompanija, Godiva se nije obavezala da će ući u trag načinu proizvodnje i skupljanja kakaa. Čelnici kompanije ne žele da investiraju u toma pravcu, ali zato tvrde da mogu svojim potrošačima da garantuju kvalitet sirovina. Takođe su se obavezali da će do 2020.-e godine koristiti kakaa iz Obale Slonovače, jer tamo raste najbolji kakao. Nije jasno na koji način kompanija podržava ukidanje dečijeg ropstva, iako tvrde da ne podržavaju izrabljivanje dece.