9 razloga zašto Zakintos treba da bude vaš odabir za leto 2019

0
99
9 razloga zašto Zakintos treba da bude vaš odabir za leto 2019

Kada pomislite na odlazak na letovanje, šta vam prvo padne na pamet? Bele peščane plaže, toplo azurno more, talasi, zalasci sunca bujna vegetacija, primorski gradići gde se može izaći u provod?

Sve to i mnogo, mnogo više naći ćete na ostrvu Zakintos, smeštenom u predivnom Jonskom moru. Ako ga do sada niste posetili, vreme je da ispravite svoju grešku, a u nastavku teksta pročitajte zašto je Zakintos mesto koje je „must“ destinacija za letnji odmor.

1. Svetski poznate plaže

Kada se spomene Zakintos većina se prvo seti poznate Navagio plaže, koja je simbol ostrva. Beli šljunak kojom je posuta, strme litice kojima je okružena i nerealno tirkizna boja vode učinile su ovu plažu jednom od najpoznatijih i najfotografisanijih širom sveta. Navagio je poznata i pod nazivom Shipwreck beach, jer se na njoj nalazi čuvena olupina impresivnog broda. Na plažu je moguće stići samo brodom, preko otvorenog mora, ali vredi se pomučiti i doći do nje. Kontrast koji čine olupina broda, načeta zubom vremena, i predivna priroda koja je okružuje, pravi su magnet za turiste.

2. Priroda od koje zastaje dah

Priroda Zakintosa je nesvakidašnja – ostrvo je na jugu ravničarsko i pitomo, puno maslinjaka i vinograda, dok se okomite i strme litice nalaze na severu ostrva i daju mu surov i ogoljen izgled. Ispod planinskih vrhova, od kojih je najviši Vrahionas sa 758m nadmorske visine, nalaze se pećine koje su svojevrsna turistička atrakcija.

Plave pećine možete posetiti čamcem ili nekim od mnogih organizovanih turističkih tura brodićima. Plave pećine naziv su dobile zahvaljujući neverovatno plavoj vodi i refleksiji koju prave na belim zidovima pećine. Izgledaju spektakularno, a raj su za ronjenje i plivanje.

3. Očaravajući glavni grad

Administrativni centar ostrva Zakintos je Zante, šarmantni gradić izgrađen u tradicionalnom venecijanskom stilu, nakon razornog zemljotresa 1953. koji je pogodio celo ostrvo. Grad pored očaravajućih ulica i gradskih trgova nudi i obilje kulturnih sadržaja. U Zanteu možete posetiti čuveni Vizantijski muzej, kao i muzej Dionisosa Solomosa, autora grčke nacionalne himne. U muzeju se nalazi njegova grobnica, kao i grobnica čuvenog pesnika Andreasa Kalvosa.

Stranis Hill je istorijsko mesto i vidikovac sa kog se pruža neverovatan pogled na grad i otvoreno more, baš kao i Bohali Hill. Savetujemo vam da obiđete oba i napravite spektakularne fotografije. Na Solomonovom trgu možete iznajmiti bicikla i motocikle i poći u obilazak grada, a trg je najpopularnije mesto za okupljanje kako stranaca, tako i lokalnog stanovništva.

4. Ultimativna party destinacija

Laganas je, pored glavnog grada, najpopularnije mesto na ostrvu Zakintos, naročito među mladima. U glavnoj ulici Laganasa poređano je preko 50 kafića, noćnih barova i diskoteka, gde možete uz moderne ritmove plesati, piti i uživati do ranih jutarnjih sati. Zbog svega toga letovanje na Zakintosu je sve češći izbor onih koji su željni dobrog letnjeg provoda.

Neki od najpopularnijih klubova su Rescue Club koji organizuje žurke svako veče tokom sezone, zatim Zero’s bar u kom često gostuju svetski poznati DJ-evi, Waikiki Club, nadaleko čuven po fenomenalnom ozvučenju i svetlosnim efektima. Koji god lokal da odlučite da posetite, nećete se pokajati. Turisti sa svih strana sveta navode Zakintos kao ultimativnu party destinaciju.

5. Ekstremni sportovi na vodi

Plaže Zakintosa, pored čarobne lepote, savršeno su mesto da se oprobate u vodenim aktivnostima, naročito ako ste ljubitelj adrenalinskih sportova. Na Banana’s plaži možete probati paraglajding i parasejling, vožnju skutera, skijanje na vodi, jet-packing, crazy sofa (gumena „sofa“ na kojoj balansirate dok je vuče gliser), flying fish (slično vodenoj sofi), vožnja na „banana“ i „ringo“ čamcima, jedrenje na skejtu itd. Ako ste više raspoloženi za nešto „mirnije“ sportove, možete unajmiti kanu ili pedalinu.

Sve vreme na raspolaganju će vam biti instruktori sa višegodišnjim iskustvom. Bilo da ste ekspert ili početnik, možete im se obratiti za savet, a opremu za sve navedene sportove možete unajmiti na plaži.

6. Zaštićene vrste

U zalivu Laganas, na jugozapadu ostrva Zakintos, naići ćete na najveće stanište morskih kornjača Caretta Caretta u Mediteranu. Ova vrsta kornjača dostiže težinu do 160kg, ima veliku glavu na kojoj se nalazi rog i vrlo je prepoznatljiva. Na obalama Zakintosa polažu jaja, a obzirom da su zaštićena vrsta u izumiranju, o njima se brine Nacionalni morski park. Zakintos posećuju i Monk foke i delfini, stoga se nemojte iznenaditi ako ih vidite oko izletničkih brodića.

Biljni svet ostrva Zakintos je podjednako bogat kao i životinjski, naime ovde raste čuvena Zakintoška ribizla, koju ne možete probati nigde na svetu sem na ovom ostrvu. Posetite Askos kameni park i Helmi’s Nacionalni prirodnjački muzej i otkrijte mnoge endemske vrste Zakintosa.

7. Lokalna kuhinja i gastronomski specijaliteti

Na ostrvu Zakintos naići ćete na veliki broj restorana internacionalne kuhinje, ali bio bi greh da ne probate lokalne specijalitete koji su savršenstvo ukusa. Domaće maslinovo ulje, kozji sir, med i grčki jogurt sastavni su deo gotovo svih jela. Jelo po kojem je Zakintos poznat je punjena zečetina ili „spetsofai“, a poznati specijaliteti su i „papatoli“ (teleća plećka) i „sofigadoura“ (juneći gulaš u paradajz sosu). Tvrdi kozji sir „ladotyri“ u devičanskom maslinovom ulju ne smete propustiti.

8. Religijske znamenitosti

Grčka je pravoslavna zemlja sa velikim brojem crkvi i manastira. Na Zakintosu možete posetiti veliki broj religioznih objekata, a izdvajamo Agios Dionisios crkvu, manastir Panagie Skopiotisse i manastir Anafonitria. Uživajte u miru i tišini sakralnih viševekovnih građevina.

9. Ljubazni domaćini

Grci su oduvek bili odlični domaćini, a po gostoprimstvu su nadaleko poznati. Uglavnom znaju bar osnovne krilatice na srpskom jeziku, a nemojte se iznenaditi ako čujete i one koji ga govore tečno, što srpski turisti itekako cene. Možete im se obratiti u svako doba za pomoć, savet ili preporuku. Na svakom putovanju pejzaži su ono što očarava, a ljudi i emocije koje u nama probude ono što se pamti. Grci će vam dugo ostati u lepom sećanju.