Zanatlije najlakše dolaze do posla u Beogradu

0
126
Zanatlije najlakše dolaze do posla u Beogradu

Kako u svetu, tako i kod nas poslednje dve godine uočen je trend sve veće potražnje za zanatlijama. Kada posmatramo srpsku berzu rada jasno je da deficit nastaje još u samom obrazovnom sistemu, jer sve manje mladih želi da se bavi zanatskim poslovima.

Ipak kako je deficit sve evidentniji, a poslodavci nude sve bolje uslove ne bi li privukli radnike, čini se da jedan procenat ljudi uviđa priliku za dobru zaradu, pa se neki čak odlučuju i za prekvalifikaciju.

Kako podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju protekle godine čak više od 60% oglasa za posao odnosilo se na poslove koji zahtevaju srednju stručnu spremu. Iz godine u godinu imamo zanatske poslove koji su sve više traženi, pa tako do posla najlakše dolaze vodoinstalateri, električari, građevinski radnici, keramičari, moleri, mesari i kuvari.

Na osnovu ponude oglasa za poslove u Beogradu na sajtu Klik do posla istraživali smo: Koji zanatski poslovi su najunosniji na području Beograda?

Najtraženiji vodoinstalateri, keramičari i električari

Ukoliko vam ovih dana zatreba vodoinstalater, pripremite se da listu čekanja jer postojeći broj vodoinstalatera ne može da opsluži teritoriju grada Beograda.

Stručnjaka za ove poslove je malo, a posla ima i previše.

Ako renovirate kuhinju i kupatilo trebaće vam bar vodoinstalater, keramičar i električar, a sva tri zanimanja su deficitarna i može se desiti da čekate mesec dana, pa i više čak i za stinije intervencije.

Mnogi majstori rade privatno, ali i brojne firme nude platu koja na mesečnom nivou iznosi i preko 1000 evra, a uz to radnik ima obezbeđenu hranu, pa čak i smeštaj po potrebi.

Tržištu nedostaju građevinski radnici

Na domaćem tržištu postoji konstantno povećana potreba za građevinskim radnicima. U Beogradu, ali i širom Srbije veliki je broj novootvorenih gradilišta.

Traženi su stručnjaci na poslovima građevine posebno zidari, moleri, gipsari, parketari. Za ove poslove važno je iskustvo, jer što više iskustva imate dobijate veću zaradu, a poslodavci nude i preko 1500 evra za dobrog građevinara, osim dobre plate, poslodavci nude smeštaj i topli obrok.

Kuvari su cenjeni i dobro plaćeni

Jedno od konstantno traženih zanimanja je svakako kuvar. Kuvari u ugostiteljstvu mogu zaraditi prilično dobro. U ovom trenutku plata glavnog kuvara kreće se između 1000 i 1500 evra.

Ni pomoćni kuvari ne prolaze loše sa oko 700 evra mesečnog prihoda. Poslodavci traže i pomoćne radnike u kuhinji i konobare, pa je ovo definitivno oblast poslovanja u kojoj ćete veoma brzo doći do posla.

Vozači svih kategorija nedostaju

Transportnoj industriji Srbije nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača kako govore procene predstavnika poslodavaca.

Odliv kvalifikovanih vozača u inostranstvo, stroga politika licenciranja profesionalnih vozača visokih kategorija kao i skupa obuka neke su od otežavajućih okolnosti, ali zarada može iznositi od 700 evra, pa naviše.

Zbog sve bolje zarade nije loše razmotriti i ove poslove, jer su poslodavci već u ovom trenutku primorani da uvoze radnu snagu.

Oglasi za zanatske poslove na sajtu Klik do posla

Ukoliko ste kvalifikovani zanatlija Klik do posla vam nudi bogatu ponudu različitih zanatskih poslova kroz pretragu koju možete prilagoditi svojim kriterijumima.

Klik do posla ima vrlo jednostavan način pretrage oglasa uz mogućnost filtriranja ponude oglasa kroz različite filtere uz pomoć kojih možete izabrati mesto rada, tako da samo jednim klikom možete pregledati sve oglase za posao na teritoriji Beograda.

Srećno u potrazi za poslom!