Saveti za negu kose u odnosu na tip vlasi

0
46
Saveti za negu kose u odnosu na tip vlasi

Nega kose se razlikuje u odnosu na vaš tip vlasi – kovrdžava kosa će imati drugačije potrebe u odnosu na ravnu ili farbanu kosu, te će zahtevati drugačije formulisane proizvode.

Ali da li pouzdano znate koji je vaš tip kose?

Da li vam se teme brzo masti ili je uglavnom suvo? Primetili ste da vam kosa ima opuštene kovrdže dok je mokra, ali one potpuno nestanu kada je osušite fenom?

Tek kada znate koji tip kose imate, možete odabrati prave proizvode i tretmane koji će učiniti da ona izgleda sjajno i zdravo.

Stoga ćemo u ovom tekstu opisati i razjasniti šta su to tipovi kose, a zatim i pružiti savete za negu ravne, talasaste, kovrdžave i farbane kose!

Koji tipovi kose postoje?

Pre nego što se profesionalni preparati za kosu nađu u vašoj shopping korpi, ključno je da ustanovimo koji tip vlasi posedujete.

Postoje 3 osnovna tipa kose: ravna, talasasta i kovrdžava kosa.

Kako bismo zaista razumeli razliku između njih, moramo poći od strukture same vlasi i razjasniti šta ona to tačno podrazumeva. Struktura kose je koncipirana od 3 sloja, a to su kora, korteks i kutikula.

Kora je centralni deo kose i najotpornija je na oštećenja. Korteks čini većinu kose i sadrži pigment koji određuje boju vlasi. Kutikula je spoljašnji sloj kose i štiti ostale slojeve od isušivanja ili drugih negativnih internih ili eksternih faktora.

Na osnovu ovih podataka možemo dalje izvesti paralele:

  • Kod ravne kose, slojevi su ravni i paralelni, što daje kosi ravnu strukturu.
  • Kod kovrdžave kose, slojevi su u obliku spirale, što dovodi do kovrdžave strukture.
  • Talasasta kosa je na sredini spektra, te većina onih koji misle da imaju kovrdžavu kosu – zapravo imaju talasastu, je su lokne mnogo opuštenije i lakše za saradnju.

Kovrdžava kosa se teško ispravlja i potrebne su veće temperature kako bi se vlas izdužila. Kao što je do sada već poznato, toplota dovodi do dehidratacije i uništenja strukture vlasi, te je potrebno da korišćenje figara i/ili pegle za kosu svedete na minimum.

Kada je u pitanju nega kose, važno je da ustanovite koji tip kose imate, jer to dalje određuje koje proizvode i tretmane ćete koristiti.

Ravna kosa

Ravna kosa ima tendenciju da se brže masti, stoga je važno da se koriste šamponi za dubinsko čišćenje kose.

Oni su najčešće formulisani sa umirujućim lekovitim biljkama, kao što su menta (nana), aloe vera i kopriva.

Takođe, preporučuje se upotreba regeneratora za dodavanje volumena kosi. Važno je koristiti proizvode koji ne sadrže sulfate i parabene, jer ovi sastojci mogu previše isušiti kosu, što će rezultirati u efekat “metle”. Uz to, preporučuje se sušenje kose prirodnim putem, bez upotrebe fena, kako bi se izbeglo dodatno oštećenje kose.

Talasasta kosa

Talasasta kosa je srednje gusta i ima blage talase.

Kada se ne tretira pravilno, talasasta kosa može izgledati beživotno, a kako biste izbegli taj scenario – isprobajte šampon za hidrataciju, koji će kosi vratiti sjaj i blistavost. Možete koristiti i hidrirajući regenerator koji će pomoći da se talasi kose definišu.

Na raspolaganju su vam i različiti proizvodi za stilizovanje kose, poput spreja za teksturu, koji će pomoći u oblikovanju i stilizovanju frizure.

Ključno je da potražite one koji ne sadrže agresivne supstance, ali i da ne preterujete sa korišćenjem ovih preparata – kako ne biste začepili pore, pa prouzrokovali lučenje viška sebuma.

Kovrdžava kosa

Kovrdžava kosa je najčešće suva i sklona lomljenju, te je samo logično da je njoj potrebna posebna nega.

Korišćenje šampona i regeneratora za hidrataciju je od ključnog značaja kako bi se kosa nahranila, ali i kako bi se sprečilo dalje oštećenje. Savetuje se korišćenje ulja za kosu, koja će dodatno hidrirati kosu i pomoći u sprečavanju lomljenja.

Možete koristiti preparate sa arganovim, kokosovim, bademovim uljem, ili pak sa uljem jojobe.

Preporučuje se korišćenje proizvoda za definisanje kovrdža, poput gela ili kreme za kovrdže, kako bi se kovrdže oblikovale i definisale. Njih je potrebno da nanesete isključivo na krajeve, nikako na teme kako ne biste umastili kosu.

Farbana kosa

Farbana kosa takođe zahteva posebnu negu i ljubav.

Korišćenje specijalizovanih šampona i regeneratora za farbanu kosu može pomoći u održavanju bojesprečiti ispiranje boje i održati kosu sjajnom i glatkom. Redovoljno orišćenje ulja od ruzmarina ili kokosovog ulja za kosu takođe je preporučljiv ritual za sve koji imaju farbanu kosu. Dodatno, savetuje se korišćenje proizvoda za zaštitu kose od toplote, kako bi se sprečilo dalje oštećenje strukture vlasi usled korišćenja pegle za kosu ili fena.

Uz ove savete, važno je takođe voditi računa o ishrani i unosu hranljivih sastojaka, poput proteina, zdravih lipida, vitamina i minerala, koji će pomoći u jačanju kose iznutra. Konzumirajte namirnice koje sadrže kompleks vitamina B i vitamin E.

Redovno šišanje kose takođe je važno kako bi se sprečilo pucanje krajeva i održala kosa zdravom.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i poučan, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih podataka kako biste identifikovali svoj tip kose i pronašli adekvatnu rutinu za njenu negu – Želimo vam puno sreće u budućnosti!