Veštačko krzno je sve učestaliji TREND

0
94
Veštačko krzno je sve učestaliji TREND
vestacko krzno
vestacko krzno

Poslednjih godina, veštačko krzno biva sve češće upotrebljavana sirovina u izradi odevnih predmeta i asesoara.

Ova sintetička vlakna napravljena su 1929. godine a prvi put ulaze u masovniji proces proizvodnje 50.-ih godina prošlog veka. Poznate modne kuće poput “Chanel” i “Ralph Lauren” su bila najzvučnija imena u afirmaciji ove vrste materijala.

Društva za zaštitu životinja takođe su imala jak uticaj na veliko smanjenje korišćenja pravog krzna u modnoj industriji. Zaista je mnogo više bilo smisla koristiti pravo krzno za odevanje, kada su ljudi mnogo veći deo vremena provodili napolju.

Ovo je lista poznatih modnih kuća koje nemaju nijedan ugovor sa krznarima:

Calvin Klein

Gdin Klein je 1994. godine imao sastanak sa predstavnicima PETA organizacije, na kojem je pogledao film o dobijanju krzna. Naravno videvši masakr nad životinjama, u roku od nekoliko dana je raskinuo sve ugovore koji su se ticali krzna.

Stella Mccartney

Pored toga što je ćerka poznatog Beatles muzičara Paul Mccartney-a, Stella je sjajna dizajnerka koja je i sama članica PETA organizacije. Veliki je pobornik vegan i eco friendly proizvodnje, ne samo u sferi mode za odrasle već i u sveukupnoj industriji na planeti.

Ralph Lauren

Ralph Lauren je 2006. godine takođe na veliko insistiranje njegovog asistenta imao sastanak sa ljudima iz organizacije za zaštitu životinja. Za njega je ključni bio video o farmama “krznenih” životinja i njihovog tretmana u Kini. Gotovo istog dana obustavio je proizvodnju svega što se ticalo krzna. Postojeće modele dao je u dobrotvorne svrhe za prikupljanje fondova.

Vivienne Westwood

Poznata britanska dizajnerka je otišla korak dalje, pa je nakon odluke da izbaci krzno iz svoje linije proizvoda, takođe izbacila meso iz svoje dijete. Svoje najekskluzivnije torbe od zečijeg krzna donirala je organizaciji za zaštitu napuštenih životinja.

Tommy Hilfger

Takođe pod uticajem PETA organizacije 2007. godine Hilfiger povlači sve proizvode koje sadrže krzno u svom sastavu. Kako bi dokazao da mu je zaista stalo do životinja počeo je da proizvodi i kolonjsku vodu koja nije testirana na životinjama.

Betsey Johnson

Betsey je poznata po svojim ekstravagantnim torbama i drugim asesoarima. Brend je pre svega zastupljen na američkom tržištu. Ona nikada nije ni imala krzno u svojoj proizvodnji. Njeni komadi koji u svom sastavu imaju veštačko krzno izgledaju veoma verodostojno. Modni ekperti se slažu da je ona najbolja predstavnica ove vrste materijala na svetskom tržištu.

Ovoj kampanji priključuje se sve veći broj dizajnera. “Gucci”, “Fendi”, “Marni”, i mnogi drugi smanjuju količinu krzna u svojoj proizvodnji. PETA  očigledno ima sve veći uticaj na modnu industriju, što će mnogim životinjama omogućiti “miran san”.