Mirjana Bobić Mojsilović – U razdeljak te ljubim

0
28
Mirjana Bobić Mojsilović - U razdeljak te ljubim

“U razdeljak te ljubim…svim žarom srca svog”

razdeljak
Mirjana Bobic Mojsilovic foto: Marko Tabašević

Šta radi plavuša naslonjena na kuću?
Sluša haus!
Još jedan vic o plavušama, ali ništa nije slučajno. Plava kosa simbolizuje mladost i neiskustvo. Otuda su vicevi o glupim plavušama samo izraz jednog od brojnih stereotipova vezanih za kosu. Tako se tamnokose žene smatraju zrelim, a crvena kosa se povezuje sa seksom, strašću i svadljivošću.

Stereotipovi se ne odnose samo na bolju kose, nego i na dužinu i stil češljanja. Duga kosa simbolizuje mladost i erotičnost. Za razliku od duge – kratka kosa , u zavisnosti od stila, simbolizuje ozbiljnost, ili hrabrost, ili feminizam, ili sklonost ka sportu. Ponekad i sklonost ka istom polu.
Duga puštena kosa označava slobodu i seksualnost, dok duga skupljena kosa, pogotovo ako je u pitanju punđa- asocira na ozbiljnost, godine, ili profesionalizam.

Zaista , retko ćemo videti baku sa dugačkom raspuštenom kosom (osim ako nije baba-roga), kao što je šišanje na kratko i puštanje sede kose, siguran znak prepuštanja neumoljivosti biologije.
Zanimljivo, za ženu koja je prevalila 35 godina, a nosi kikice, reći ćemo da je ćaknuta? Jer, standardi propisuju da starija žena, ako već ima dugačku kosu, mora da je vezuje u punđu. Puštena dugačka kosa jeste simbol seksualne moći, pa nije čudo zašto u mnogim firmama „dress code“ uključuje i pravila o frizurama.
Kratka kosa je kod mladih devojaka znak pobune, kod četrdesetegodišnjakinja – pokušaj da se sačuva mladalački izgled, kod starijih žena – kratka kosa se ispostavlja kao stvar praktičnosti.

Mirjana Bobić Mojsilović – Naše čvrste mame

Naša kosa je sigurno najupečatljiviji deo našeg izgleda, i nije čudno zašto joj se poklanja toliko pažnje. Do pre nekoliko godina, žene su masovno peglale kosu, danas se „figaro“ vratio na velika vrata. Talasi i blage lokne možda govore o pokušaju žene da se vrati romantici, a bujne grive ( uz nesumnjivu i vrlo popularnu upotrebu umetaka) možda govore o suptilnom pokušaju savremene žene da povrati svoju seksualnu privlačnost.

Verovali ili ne verovali u stereotipove vezane za kosu, činjenica je da je kosa znak. Nije ni čudo zašto žene, kada odluče da nešto promene u svom životu, obično prvo krenu od kose.

I zato ponekad, samoj sebi kažem, utešnu mudrost: –i promena razdeljka, je promena.

Izvor:AllMe