Teksas jakna ili “gornjak”, apsolutni TREND i ove jeseni!

0
103
Teksas jakna ili
teksas jakna
teksas jakna

Teksas jakna, od kad se pojavila, više nije izašla iz mode. Svoj uspeh duguje prvenstveno materijalu od kog je napravljena. On joj daje izdržljivost, a obzirom na popularnost teksas farmerki (jeans) nije čudna ni  želja ljudi da nose i jaknu napravljenu od istog materijala. Pojavila se nedugo posle prvih farmerki, sredinom XIX veka, kao deo odeće rudara i kopača zlata u Americi. Bila je izuzetno zahvalna za nošenje, jer je izdržljiva, ali ne i pretopla. Danas se na tržištu mogu pronaći gotovo svi odevni predmeti napravljeni od teksasa. To su suknje, haljine, šortsevi, košulje, mantili pa čak i torbe i patike.

Filmski junaci buntovnog karaktera su je nosili pa se tako veoma brzo proširila i u krugovima mladih generacija. Danas je nose pripadnici gotovo svih slojeva društva. U zavisnosti od trenda tekuće sezone i teksas jakna podleže sitnim izmenama. Može biti ukrašena nitnama, ali i cirkonima i “biserima”. Postoje komadi sa veženim motivima, pačvork detaljima (ušivenim komadima materijala), animal ili nekim drugim, animiranim printom. Krajem ’80.-ih je bila izuzetno popularna ona koja je na leđima imala zastavu određene zemlje. Predstavljala je pobunu čitave jedne generacije protiv ratova u svetu. Ljubitelji punk muzike vole da je ukrašena znakom peace, simbolom mira. Teksas jakna jednako dobro na sebi nosi bedževe i zihernadle, ali i ovogodišnji modni hit – krzno.

Modne piste za jesen 2016. donose teksas jaknu koja je uska i kratka, sa okovratnikom od krzna. Boja teksas materijala se kreće od svetlo plave do indigo, a postoje i modeli u crnoj i crvenoj boji. Isprani teksas ove sezone je rezervisan isključivo za farmerice i torbe od teksasa.

Ovaj komad gaderobe se uklapa uz sve stilove, pa ukoliko želite da budete elegantni, možete je nositi uz haljinu ili suknju. Ako pak želite ležernu dnevnu varijantu, teksas jakna se idelno uklapa uz crne pantalone. Kao trend, jedno vreme je bilo aktuelno kombinovanje farmerki i jakne od teksasa. Danas kreatori ne odobravaju ovu modnu kombinaciju tvrdeći da je teksas materijal toliko autentičan da je dovoljno nositi samo jedan odevni komad napravljen od ovog materijala.

Koji god model i boju da izaberete, bićete u trendu. Teksas jakna trpi razne dodatke na sebi i kroz njih prati trendove. Ono što je čini neprikosnovenom jeste jednostavan dizajn koji je uvek u modi