Search for content, post, videos

Tehnologije koje su obeležile 2016.-u godinu

Tehnologija ne menja svet, ona ga pokreće. Već čitavu deceniju su tehnološka dostignuća aktivne komponente naših života, bez kojih bismo se teško snalazili. Olakšavaju kretanje, ubrzavaju informisanost, spajaju ljude, povećavaju i olakšavaju proizvodnju. Nova, tehnološka revolucija, je zamenila industrijsku i ukoliko joj se ne prilagodimo, veoma lako možemo ostati na kraju kolone. Mi vam predstavljamo neke tehnologije koje su obeležile godinu za nama i već se pitamo šta će biti posle njih.

Izlaz za slušalice na iPhone-u

tehnologije

novi izlaz za slusalice

Novi model ovog telefona se uvek, ali baš uvek, očekuje sa nestrpljenjem. Nije neobično da se ispred prodavnica formiraju redovi danima pre nego što stigne na rafove. Svaki novi model koje se pojavi doživi red kritike pa red pohvale. Najnoviji model iPhone 7 je doživeo kritike na račun novog izlaza za slušalice. Uprkos očekivanjima, standardni izlaz od 3,5 mm nije mogao da preživi Apple-ovu želju da preoblikuje budućnost. Po svemu sudeći, i ostale kompanije će pratiti ovaj trend i dosadašnji izlaz zameniti novim, USB-C priključkom. Ostaje nam da vidimo šta će se u 2017.-oj dogoditi.

Eksplozivni Samsung Galaxy Note7

tehnologije

eksplozivna baterija u novom Samsung Galaxy Note7

Izgleda kao da je ova kompanija izbacila tempiranu bombu, a ne novi model telefona. Iako je većina korisnika bila prezadovoljna novim Samsung-ovim uređajem i čelnici kompanije su imali razlog da budu zadovoljni. Konačno im se ukazala prilika da stanu na crtu Apple-ovom iPhone-u 7. Jedini problem je nastao kada se baterija doslovno zapalila u više slučajeva. Ovo je nateralo kompaniju da povuče Note7 sa tržišta i da u sledećoj godini potraži bolje konkurentsko rešenje.

Autopilot za automobil

tehnologije

racunari voze umesto ljudi

Računari koji upravljaju vozilima nisu novina, ali je kompanija Uber ove godine napravila bum time što je u sva svoja vozila instalirala autopilote, koji u potpunosti upravljaju vozilom. Vozila kompanije Google su prešla hiljade kilometara pomoću računara, a sve više Teslinih autopilota se koristi. Naravno da ljudi i dalje moraju biti za volanom i spremni da reaguju, ali iz kompanije Google tvrde da su već sad njihovi računari bolji vozači.

Snapchat postavlja standarde

tehnologije

snapchat postavlja standarde

Aplikacija koja je na početku bila namenjena isključivo tinejdžerima i omogućavala slanje samouništivih poruka, uvela je pometnju među konkurentske kompanije. Popularnost im je porasla toliko da su i ostale društvene mreže počele da ih kopiraju. Očekivanja su velika, a vrednost kompanije će se tek videti.

Facebook uživo

tehnologije

facebook uzivo

Najnovija aplikacija ove kompanije je u 2016.-oj pokušala da baci u zapećak konkurentske firme i stvori potpunu prevlast na tržištu. Znajući da je Twitter u problemu, fokus su prebacili na YouTube i Instragram, pokušavajući da ponude korisnicima ama baš sve. Video prenosi uživo, su kompaniji Facebook povećali popularnost, a medijske kompanije su dobile novi alat za brze i efikasne prenose uživo.

Virtuelna stvarnost

tehnologije

tehnoloska dostignuca na polju virtuelne stvarnosti

Već dugo najavljivana virtuelna stvarnost je konačno doživela svojih 5 minuta slave i mogućnost da uđe u svačiji život. Facebook-ov Oculus, HTC i Sony su predstavili svoje uređaje u 2016.-oj. Ipak, korišćenje proizvoda zavisi jednim delom i od potrošača, tj. koliko im je probuđena volja za korišćenjem neke usluge. Ovu tehnologiju i dalje koristi veoma mali procenat populacije, a kako će se stvari odvijati dalje, ostaje da se vidi u 2017.-oj.

Uber dominira

tehnologije

uber dominacija u 2017.-oj

Kompanija koja je pomrsila račune taxi prevoznicima i izazvala veliko negodovanje, sa druge strane oduševljeno je prihvaćena od strane korisnika. U sva svoja vozila je ubacila i autopilota, pa se u 2017.-oj očekuju prave reakcije i na ovakav način vožnje.

Theranos-ova kula od karata

nove tehnologije na polju medicine

nove tehnologije na polju medicine

Tehnologije koje su obeležile 2016.-u godinu su vezane i za polje medicine. Naime, kompanija je tvrdila da je njihova najnovija mašina, zvana Edison, u stanju da iz samo nekoliko kapi krvi uradi stotine testova na razne bolesti. Iako je sve počelo kao veoma perspektivni start up, stvari se nisu razvijale na zadovoljavajući način, pa je kompanija postala predmet istrage i sudskih sporova.

Facebook postaje nova supersila

tehnologije

facebook postaje globalna supersil

Ova kompanija definitivno menja način na koji se informacije konzumiraju. Njihov Aquila dron, koji radi na principu solarne energije, dovodi internet u delove sveta koji ga nemaju i na taj način preuzima apsolutnu kontrolu na tržištu. Pored toga, Messinger, WatsApp i Instagram im donose 1,79 milijardi korisnika mesečno. Takođe ulažu u razvoj tehnologije vezane za veštačku inteligenciju i virtuelnu stvarnost.