12 neočekivanih stvari koje nauka ima da kaže o ljubavi

0
106
12 neočekivanih stvari koje nauka ima da kaže o ljubavi

Iako je uvraženo mišljenje da osećanja i emocije dolaze iz srca i duše, njihov pravi izvor se, zapravo, nalazi u glavi. Tu glavnu reč vode matematika, fizika i hemija. Kako kaže nauka. Naša redakcija je za vas izdvojila 12 potpuno neočekivanih pravila po kojima funkcioniše naš mozak, kada je zaljubljen.

Svež ten i zdrave životne navike su znak dobrih gena

nauka
svez ten je vazan

Naš mozak voli da vidi zdrav ten. To je, kako tvrdi nauka, znak dobrog metabolizma i kvalitetnih gena koji se mogu preneti na potomstvo. Mozak ne smatra lepim lice koje je prekriveno puderom, jer je to znak da nešto nije u redu sa tenom.

Lice sa osmehom omogućava mozgu lakši kontakt

nauka
osmeh je vazan

Osmeh na licu daje mozgu posmatrača signal da je sa tom osobom lakše ostvariti kontakt. Ova vrsta neverbalne komunikacije se odvija na hemijskom nivou i veoma često je nismo ni svesni. Ali, nivo endorfina i oksitocina se povećava kada ugledamo osmeh na nečijem licu. Takođe, nauka tvrdi da ljudski mozak može da percepira razliku između iskrenog i neiskrenog osmeha, prateći mikro mimiku lica.

Naš mozak voli ljude koji liče na nas. Pod jednim uslovom.

nauka
volimo da licimo na partnera

Žene češće biraju partnere koji liče na njihove očeve ili braću, dok su muškarci skloni ženama koje liče na njihove majke ili sestre. Nauka tvrdi da mozak pokušava da pronađe svog blizanca u partneru i na taj način obezbedi najbolje gene za potomstvo. Međutim, ovo je moguće samo ukoliko su i muškarci i žene imali topao i prisan odnos sa svojom porodicom. U nedostatku toga, mozak bira sasvim suprotan model, iz bunta i sopstvenog neprihvatanja.

Malo sala nije na odmet

nauka
zaobljenost je privlacnija

Evolutivno, mozak salo percepira kao zalihe energije. Osim toga, nauka je dokazala da salo pomaže ženama prilikom začeća jer povećava unutrašnju telesnu temperaturu neophodnu za period inkubacije.

Simetrija je važna

nauka
simetrija je vazna

Telo koje je simetrično mozak percepira kao zdravo. Ovde matematika vodi glavnu reč, jer se moždane funkcije najviše aktiviraju kod istaknutih, oštrih crta muškog lica i zaobljenih karakteristika žena. Prilikom procene tela i lica, mozak obavi čitav niz funkcionalnih jednačina i vizuelno određuje odnos između struka i kukova. Sa druge strane, nauka je dokazala da mozgu uopšte nije važna širina ramena i veličina grudi. Važan je njihov oblik.

Mozak prati modne trendove pri izboru partnera

nauka
mozak prati trendove

Kada mozak nema dovoljno iskustva, on bira partnera prema parametrima koji se javno promovišu. Odnosno, prema onome što često gleda. Zato se, kao mladi, često zaljubljujemo u poznate ličnosti koje gledamo na tv ekranima. Na taj način, tvrdi nauka, mozak prikuplja informacije (kroz iskustva) i gradi sopstveni model najpogodnijeg partnera.

Komunikacija na istom jeziku je privlačnija za mozak

nauka
komunikacija na istom jeziku povezuje

Na taj način mozak ne mora da prevazilazi komunikacijske prepreke dok se nesmetano odvijaju hemijski procesi. Komunikacija na istom jeziku omogućava ljudima da se poistovete sa onim o čemu se govori. Takođe, za mozak, ovo smanjuje mogućnost nerazumevanja i konflikte.

Dodir je magičan, tvrdi nauka

nauka
dodir je magican

Mozak dodir doživljava u dva koraka. Prvi je aktivacija nervnih završetaka na mestu dodira i otpuštanje endorfina. Drugi je povezivanje sa osobom koja dodiruje i ostvarivanje vizuelnog kontakta. Dodir povećava nivo pozitivnog utiska i veoma je važan.

Muzika čini muškarce privlačnijim ženama

nauka
muzika otvara zensko srce

Muškarci koji slušaju muziku postaju privlačniji ženama. Nauka kaže da su žene čulnija bića i da privlačnost percepiraju sa više čula od muškaraca. Sa druge strane, muškarci nemaju tu zavisnost.

Mozak voli zajednička interesovanja

nauka
mozak voli zajednicka interesovanja

Floskula “suprotnosti se privlače” i dve paralelne linije se nikad ne seku su hemijski i matematički izuzetak, kada je nauka u ljubavi u pitanju. U stvarnom životu, partneri koji imaju više zajedničkih interesovanja imaju veće šanse da opstanu duži vremenski period.

Naš mozak preferira odgovorne ljude koji pružaju sigurnost

nauka
mozak voli sigurnost

Posle primarnog, seksualnog instinkta, mozak izuzetno ceni odgovornost jer je ona znak da partner može jednako kvalitetno da brine o potomstvu. Takođe, odgovornost dozvoljava mozgu povremeno gašenje i odmor od svega jer zna da je druga strana u stanju da isprati tempo dešavanja.

Mozak voli poljupce jer na taj način definiše genetsku kompatibilnost

nauka
mozak voli poljupce

Prvi poljubac je najvažniji. Dvoje ljudi razmenjuju tečnosti, a ćelije receptora unutar usta ih analiziraju i šalju genetsku informaciju u mozak. Ukoliko postoji kompatibilnost, oslobađa se oksitocin i seratonin počinje da se luči. I tako ljubav počinje, tvrdi nauka.