Stres na poslu? 5 saveta kako da ga u potpunosti izbegnete

0
95
Stres na poslu? 5 saveta kako da ga u potpunosti izbegnete
stres ili relaksacija
stres ili relaksacija

Stres je postala reč svakodnevnice i vezuje se gotovo za sve – gužvu u saobraćaju, povećanje cena, smanjenje primanja, decu, partnera. Ipak, istraživanja pokazuju da ljudi kao najveći izvor stresa navode posao. Nemogućnost napredovanja i neadekvatno plaćen rad su objašnjenje zbog čega je posao baš taj koji izaziva najviše stresa. U vremenu kada svi pričaju o malim trikovima koji vam mnogo pomažu, u tu borbu protiv stresa ne ulazite sa čarobnim štapićem. Stres je vaš lični i emotivni doživljaj određene situacije. Pravi protivotrov ćete pronaći isključivo u sebi.

Posao nije samo izvor prihoda

Iako to jeste jedna od njegovih svrha, ispitivanja su pokazala da ukoliko ne uživate radeći svoj posao ni novac koji tako zaradite ne trošite sa uživanjem. Vaša plata postaje objekat vaše frustracije i, mada mislite da se oslobađate stresa, vi ga u stvari još više gomilate. Koliko god izvikano zvučalo, pokušajte posao da radite sa ciljem da učite, napredujete i širite vidike. Plata stiže kao fizička nagrada, ali mentalna satisfakcija produktivnim danom na poslu se ne može izraziti u apoenima. Uživajte u svom poslu, ako ni zbog čega drugog onda zbog vremena koje provedete na njemu. 8 sati dnevno nije za bacanje.

Ekipa u kojoj radite ne ceni vaše zasluge

Sabotaža na radnom mestu može da bude predmet diskusije, jer ukoliko ne radite kao pojedinac već kao deo ekipe deluje degradirajuće kada nemate podršku. Ipak, zapitajte se koliko ste realno uložili u projekat ne obazirući se, pri tom, na kolege. Ako svakog dana date svoj maksimum rezultat će sigurno stići. Takođe se zapitajte koliko vam energije ode na pokušaje da udovoljite svim članovima vašeg tima. Upamtite, vi niste tu da biste udovoljavali bilo kome (osim ako ne radite kao animir dama) već da biste uradili posao. Ako se svaka karika potrudi da bude najjača, lanac sigurno neće pući.

Neka vaša očekivanja budu realna

Da biste ovo mogli sebi da priuštite morate sagledati sebe iz što više uglova. Ne glumite žrtvu niti nekoga ko najviše radi, a najmanje je plaćen. Bolje je postaviti ne tako ambiciozan cilj i ostvariti ga, nego preterati u očekivanjima i razočarati se. Svaka pobeda, ma koliko mala bila, povećava količinu samopouzdanja i utiče na smanjenje stresa. Prvo pobedite svoja nerealna očekivanja od posla. Potom pobedite nerealna očekivanja od samog sebe. Na kraju, ne očekujte nerealno ni od kolega.

Aktivirajte se

Dokazano je da fizička aktivnost oslobađa seratonin, hormon sreće koji dovodi do osećaja smirenosti. Stres nastaje kada se nagomilana energija kanališe na pogrešan način. Ukoliko fizički umarate vaše telo ostaće vam mnogo manje snage da umarate i vaš um nepotrebnim stvarima kao što stres. Onu snagu koja vam preostane usmerite na rešavanje zadataka na poslu.

Sve ima svoju alternativu

Posao koji radite je zamenljiv. Isto kao što ste i vi zamenljivi. Sve ima svoje alternativne oblike. Statistike pokazuju da čovek u proseku promeni 7 poslova tokom radnog veka. Ako vam radno mesto predstavlja izvor nervoze i napetosti, promenite ga. Ništa nije vredno kao vaše zdravlje. I menjajte poslove dok god ne naiđete na onaj koji za vas nije izvor stresa već zadovoljstva. Sve ostalo će doći kao logičan nastavak zadovoljnog radnika.