Staša Vukadinović je njena knjiga “Ja sam Staša”

0
91
Staša Vukadinović je njena knjiga

Kako početi o Staši. Hm.

Staša je toliko kompleksna ličnost, da ovaj intervju ne mogu da napišem već nedeljama. Preslušavam diktafon trinaesti put. I svako novo slušanje mi donese nešto novo o Staši.

Pošto je ovo portal, a ne blog, ja bih trebalo da vas upoznam sa Stašom, je l’? Dakle, moram biti objektivna, i evo:

stasa
photo by milena gosevski

Staša je devojka koja je iz rodnog Zrenjanina došla u Novi Sad na studije srpske književnosti i jezika. I završila je istoimeni smer na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. I ostala je u njemu. Voljenome.

Ima Nimeriju, najdivniju prijateljicu i cimerku. Nimerija je njen pas.

Staša je autor bajne knjige “Ja sam Staša”, hronološkim redom sabranih tekstova, odnosno priča koje vas vode kroz nečiji trenutak. A u stvari je to vaš trenutak. Svi ti spletovi trenutaka i mišljenja o trenucima čine impresiju koju poneseš sa sobom u svet kada završiš sa čitanjem.

Na svakom ćošku ove hartije se oseća neoboriv talenat za pisanje i prodiranje u suštinu. Ovo je njen prvenac. Mogu samo da zamišljam koliko ću tek proživljavati njena naredna književna dela, kada sam živela čitajući ga, i sa ovim.

Njena knjiga nije pod okriljem nijedne izdavačke kuće, prvi utisak: vau! Bravo!

“Verujem da ideja, rešenost i istrajnost čoveka mogu da odvedu do daljina koje se isprva čine nemogućim.”

Znači njena knjiga je kao neki startap, jedan njen ljubavni proizvod, kojeg sama šalje ljudima koji je poruče onlajn, pakuje, piše posvete, u svojoj režiji ga je štampala i potpuno nezavisno od bilo kog faktora stoji iza ovih 200 stranica divnog izdanja.

O njenoj inspiraciji za knjigu ili za bilo koji njen status na Facebook profilu je suludo govoriti, jer su to tako životne i pitke situacije, isprepletene ljudima, momentima, događajima, isprepletene – njom.

Ti kad “pratiš” Stašu, ti si sa njom u sobi, na ulici, sa njom si dok piše, kad se druži… sa njom si gde god ona bila. Jer te ona poziva svojim sentencama, sintagmama i konstrukcijama. A verovatno neće tendenciozno da te pozove, već, njene reči te mimo nje pozivaju, njene reči to hoće.

Ja ne mogu da citiram njene rečenice iz našeg razgovora, jer to onda nije to. Mi smo se upoznale uz kuvano vino i neobaveznu “ćasku”, diktafon je samo radio negde tamo na stolu “Absoluth”-a. Zato vam prenosim svoj utisak o njoj kao autorki knjige “Ja sam Staša”.

Staša je neverovatna kombinacija samotnjačke prirode i izrazito društvenog bića. Čulnog, zviždućeg bića. Samodovoljnog, samopoštovanog. Bića.

Pored pisanja priča, Staša radi kao copywriter.

“Kad te neko uvredi. Kad gledaš film pa glavna junakinja umre a svi ste mislili da neće. Diši. Kad ideš na važan razgovor. Kad te neko uplaši. Diši. Kad te neko opčini. Tu posebno duboko diši. (Ili nemoj, ako ti je do glavogubljenja.) Kad pomisliš “ne mogu ja ovo”. Onda Kada otvoriš stara s(a)krivena pisma. Kad moraš da se ozbiljno obučeš. (A ne samo što ti ne bi nego i nemaš šta.) Kad je zlokobna noć i u susret ti ide muškarac. Diši. Kad ti pas nestane. Kad se vrati pa hoćeš da se izvičeš na njega, a realno nemaš zašto. I ti bi nestao da si pas. Diši.”

(…) odlomak iz “Ja sam Staša”.

Pitala sam je da našim čitaocima da tri saveta za bolju 2017.-u godinu:

“Savete mi je teško da dam, mogu samo da napišem ono što sebi želim:
  1. Pij dovoljno vode;
  2. (Više) čitaj;
  3. Neguj hladnu glavu i vruće srce.”
 Ona je neko ko ima vizije, a živi u trenutku. Neko ko ti je blizak, a tako dalek. Ona je neko ko je topao, a naslućuješ ledenu kišu. Devojka  koja koketira sa svetom i njegovim metropolama, a i ne metropolama, ona je neko ko će proputovati nekim divnim drumovima. Ona je neko ko će takav biti autor mnogih omiljenih književnih dela i neko koga mi je bila čast da upoznam.

Knjigu “Ja sam Staša”, esenciju Staše – a u stvari esenciju svih nas, možete naručiti preko  njenog sajta. Ova knjiga je najlepši mogući poklon kojeg možete darivati nekome dragom, potencijalno dragom, nekom važnom – nekom važnom prilikom.

Tako sam je i ja dobila. Uživajte!