Šta treba da znate o prenosivim baterijama?

0
153
Šta treba da znate o prenosivim baterijama?

U mnoštvu modernih uređaja verovatno se nalaze i neki koje do sada niste koristili, a možda ni čuli za njih. Izraz: prenosna (prenosiva) baterija, ima prilično jasno značenje, ali – jeste li čuli za powerbank? Pretpostavljate – isto je! Znate li čemu powerbank služi? Pojasnićemo u tekstu koji sledi.

Ako dosta putujete, a za to vreme morate biti dostupni na društvenim mrežama ili blogujete, potreban vam je pametni telefon koji je napunjen. Međutim, ako se nalazite negde usred ničega, i želite sve vreme uživo da se javljate na Fejsbuku – to neće biti moguće. U stvari, biće izvodljivo sve dok vam traje baterija. Posle toga, na scenu stupa upravo – powerbank!

Powerbank je mobilna, dodatna baterija, posebno dizajnirana za mobilne uređaje. Pored baterije sa sistemom za punjenje, sastoji se od sklopnog adaptera koji obezbeđuje konstantni izlazni napon, obično od pet volti. Uglavnom se koriste za mobilno punjenje pametnih telefona i tableta, dok veći pune i notebook računare (Wikipedia).

Šta je powerbank i kako funkcioniše?

Powerbank, ili prenosna baterija, deluje kao skladište energije. Zapravo, to i jeste. Ovu bateriju možete da napunite u utičnici, a zatim je ponesete sa sobom i punite svoje uređaje u hodu. Prosto rečeno, to je punjač sa sopstvenom baterijom. Možete ga koristiti za punjenje svih uređaja koje možete povezati preko USB-kabla. Dakle, to su uglavnom mobilni telefoni, tableti i laptopovi. Prenosive baterije dolaze u raznim veličinama i sa različitim kapacitetom.

Od čega je napravljena prenosna baterija?

Čak i ako je powerbank dostupan u više verzija, u osnovi se sastoji od istih komponenti. To su: kućište sa ulazom za punjenje i jednim, ili više, izlaza (USB, Micro-USB…), i litijum-jonskom ili litijum-polimerskom baterijom.

Punjive baterije su dostupne u različitim verzijama i kapacitetima. Kapacitet, u ovom slučaju, znači koliko električne energije baterija može da uskladišti. Ova zapremina, odnosno električni naboj, izražava se u jedinici – mAh (miliamper sat).

Koliko mAh je potrebno da ima powerbank?

Kapacitet je odlučujući za veličinu i težinu punjive baterije, a samim tim i za cenu. Stoga, potreban kapacitet zavisi od toga za šta želite da koristite vaš powerbank. Da biste napunili laptop, potrebno vam je više mAh-a nego za telefon. Baterija od 2000 mAh dovoljna je da se jednom napuni pametni telefon. Za tablet, s druge strane, morate računati na oko 5000 mAh. Ili, ako oba uređaja nosite sa sobom, i planirate po jedno punjenje u hodu, možete koristiti veći powerbank od 10.000 mAh.

Naš predlog: Intenso powerbank, sa 10.000 mAh, zaštitom od prenapona, zaštitom od pražnjenja, zaštitom od prepunjavanja kao i kratkog spoja, i funkcijom Quick Charge.

Šta uzeti u obzir pri izboru powerbank-a?

Pri kupovini prenosne baterije, obratite pažnju na sledeće kriterijume:

  • Šta od uređaja želite da punite?
  • Koliko uređaja ćete puniti?
  • Koje veze su vam potrebne?
  • Koliki kapacitet mora biti?
  • Koliko brzo bi uređaji trebalo da se pune?
  • Na kraju, ali ne i manje važno, je – cena.

Ako želite powerbank samo za hitne slučajeve, na kratkim relacijama, jeftiniji uređaj će biti dovoljan. Međutim, ukoliko idete na put od više dana, i ne želite ništa da prepustite slučaju, potrebna vam je moćnija baterija.

Svaki powerbank ima oznaku sa svim podacima. Nemojte je uklanjati i uvek se uverite da je jasno čitljiva, jer u suprotnom, možda vaša baterija neće moći u avion!

Koji powerbank je dozvoljen u avionu?

Znamo da su pametni telefoni i tableti dozvoljeni, u koferima ili ručnom prtljagu, uz isključene funkcije prijema. Šta je sa punjivim baterijama? – One se ne smeju naći u koferu, jer sa litijum-jonskom baterijom postoji rizik od požara. Ako se sa kućištem grubo postupa i ošteti se, može iznenada buknuti vatra. Powerbank zato može u avion, ali samo u ručnom prtljagu i sa maksimalnim kapacitetom od 20.000 mAh.

Svakako pre leta proverite propise kompanije kojom letite, jer se mogu razlikovati, i strogo ih se pridržavajte!

Savet: izvadite svoj powerbank iz prtljaga pre nego što ga stavite na traku za kontrolu, na aerodromu. Ovo smanjuje verovatnoću da ćete biti primorani da raspakujete čitav ručni prtljag!

Dakle, prenosiva baterija je baš zgodna sprava. Ukoliko želite da nabavite svoj powerbank, preporučujemo neku od internet-prodavnica sa zaista velikim izborom, uz povoljne cene i jednostavan način poručivanja. Posle par poteza na tastaturi, imaćete svoj powerbank na kućnoj adresi!