Šokantna činjenica- da li energetski napici zaista sadrže semenu tečnost bika?

0
112
Šokantna činjenica- da li energetski napici zaista sadrže semenu tečnost bika?

Nedavno objavljena studija američkog veterinarskog instituta je, doslovno, izazvala talas šoka među konzumentima  energetskih pića. Iako se do sada samo spekulisalo da energetski napici sadrže semenu tečnost bika, sada postoje i dokazi za to.

energetski napici, pored secera i kofeina, sadrze i semenu tecnost bika
energetski napici, pored secera i kofeina, sadrze i semenu tecnost bika

Činjenica koja je izazvala burne polemike javnosti je i da, pored semene tečnosti, energetski napici sadrže i urin bika.

Veterinarski institut je testirao neke od najprodavanijih energetskih pića, kao što su Red Bull i Monster.

Taurin, jedan od glavnih sastojaka koji sadrže energetski napici, je dobio naziv po latinskoj reči za bika- Taurus. Taurin je prvi put izolovan 1827. godine iz volovske žuči. Zaslužni za to su bili australijski naučnici, Leopold Gmelon i Fridirih Tajdeman. Taurin je klasifikovan kao aminokiselina i nalazi se u bikovoj semenoj tečnosti, urinu i žuči. Iako se zna da taurin može da se proizvede i u laboratorijskim uslovima, do sad se verovalo da se sintetički koristi i kada su energetski napici u pitanju. Međutim, izveštaj iz laboratorije tvrdi nešto sasvim suprotno.

energetski napici
uzimanje semene tecnosti je vrlo bolno

Radnik jedne velike farme iz Teksasa je snimio kako se dolazi do bikove  semene tečnosti i snimak pustio da kruži internetom.

Prvo su se oglasila društva za zaštitu životinja, jer je proces skupljanja semene tečnosti izuzetno bolan i stresan čin za životinju.

Posle njih, oglasili su se i endokrinolozi. Tvrde da životinjska aminokiselina, uneta na taj način u organizam, može da izazove  poremećaje u radu žlezda. Naime, taurin je aminokiselina koju ljudsko telo proizvodi u vrlo maloj količini. 50-ih godina 20.-og veka je otkriveno da taurin deluje poput insulina, dakle snižava nivo šećera u krvi. Ukoliko se zna da je pored taurina, osnovni sastojak energetskih napitaka šećer i kofein, više se ne postavlja pitanje koliko su energetski napici zaista loši po zdravlje.