Search for content, post, videos

7 izuzetnih žena koje su učinile svoje muškarce velikim

muskarce

Neko je jednom rekao da iza svakog uspešnog muškarca stoji još uspešnija žena. Ko može da zna kakva bi bila sudbina slavnih pisaca, političara, kompozitora, slikara, reditelja da pored njih nije bilo njihovih mudrih, strpljivih, saosećajnih žena. Daleko od toga da sve uspešne muškarce kroz istoriju prate gorepomenute dame. Ali, ovih sedam žena je nesumnjivo zaslužno za istorijski uspeh svojih muškaraca.

Mercedes Barcha Pardo

muskarce

Mercedes i Markes

Gabrijel Garsija Markes, slavni kolumbijski pisac, je svoju buduću suprugu upoznao na plesnom podijumu kada joj je bilo svega 13 godina. Uprkos toj činjenici, zaprosio ju je. Iako je ona pristala, venčali su se 13 godina kasnije. Mercedes je uvek bila tu za svog voljenog Gabija. Kada je radio na svom čuvenom romanu “Sto godina samoće” porodica je bila švorc. Ona se dovijala na razne načine da prehrani decu i uvek ga podsticala na pisanje. Posle 18 meseci, kada je rukopis bio završen, Markes nije imao novca da ga pošalje uredniku. Mercedes je prodala fen za kosu i obezbedila mu novac. Za poštanske troškove. Ubrzo nakon toga, Markes je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Yoko Ono

muskarce

Yoko i Dzon

Fanovi Bitlsa često krive Lenonovu ženu za raspad legendarnog benda, ali su teškoće u saradnji postale očigledne mnogo pre nego što je Džon Lenon upoznao Yoko Ono. O tome su čak svedočili i ostali članovi benda. Joko Ono je bila ta koja je Džona uvela u magični svet kreativnosti: avangardnog slikarstva, književnosti i ekstravagantnih performansa. Zahvaljujući njenoj podršci, Lenon je objavio svoj solo album, a pesma “Imagine” je postala planetarni hit. Džon Lenon je jednom rekao da je samo sa njom srećan i da Joko ima jednu dušu za dve osobe.

Giulietta Masina

muskarce

Masina i Felini

Brak Federika Felinija, proslavljenog italijanskog reditelja, i njegove voljene supruge je trajao 50 godina i jedan dan. Reditelj i glumica su se veoma razlikovali: on je voleo da luduje i juri žene, dok ona druge muškarce nije ni primećivala. Ipak, i pored ovih teškoća, par je bio srećan jedino kad je zajedno. Pripadali su jedno drugom i nisu podnosili razdvojenost. Ukoliko Masina nije prisustvovala snimanju setova, Felini ju je očajnički zvao telefonom, pitajući šta da radi i savetujući se sa njom oko najsitnijih detalja. Ona je držala audicije za glumce i menjala skripte. Iako je bila velika glumica, naročito u ostvarenjima svog supruga (La Strada i Kabirijine noći), Masina je svesno žrtvovala svoju karijeru i posvetila se uspehu svog talentovanog supruga.

Sophia Tolstoy

muskarce

Tolstojevi

Jedan od najvećih ruskih pisaca, Lav Nikolajevič Tolstoj, proveo je skoro pola veka sa svojom muzom i suprugom, Sofijom. Ona je bila njegov multifunkcionalni anđeo čuvar. Obavljala je poslove ličnog asistenta, menadžera, medicinske sestre i izdavača. Obavila je prepisivačku delatnost za epohalni “Rat i mir” i uređivala rukopis sedam puta, pre nego što je poslat na štampanje. Kada su obožavaoci opsedali njihov dom, ona ga je branila. Posle Tolstojeve smrti 1910. godine,  Sofija je postala čuvar njegovog kreativnog nasleđa.

Oona O’Neill

muskarce

Una i Carli

“Muškarce ne treba shvatati previše ozbiljno. Komedija je ta koja treba da vas tera da se zapitate.” Ova izjava mlade glumice je Čarlija Čaplina bacila na kolena. Upoznali su se na audiciji za njegov film. Ona  je imala svega  17, dok je Čaplin već imao 54 godine i bio proslavljen glumac. Ogromna razlika u godinama je prekinula kontakte između Une i njenog oca, američkog dramskog pisca, Eugena O’Nila. Una i Čarli su bili u braku 34 godine i za to vreme izrodili osmoro dece. Posle njegove smrti, 1977. godine, Una je prestala da se bavi glumom. Prema njegovim tvrdnjama, da je nije sreo, bio bi ostvaren kao glumac, ali ne i kao čovek. “Sa Unom je život dobio smisao.”

Clementine Churchill

muskarce

Klementina i Vinston

Pored svoje voljene supruge britanski premijer, oficir kraljevske vojske, beskompromisni političar i čuveni državnik ser Vinston Čerčil se pretvarao u nežnog i pitomog čoveka. Sa druge strane, ona je bila njegov verni prijatelj i saveznik. Klementina je bila jaka žena puna samopouzdanja, koja je odbila da živi u senci svog slavnog supruga. Kao ravnotežu, par je pronašao svoju ljubavnu formulu. Komunicirali su putem pisama i razglednica, u kojima su tepali jedno drugom. Ali, na vrlo diskutabilan način. On je bio njen mops, a ona njegova mačka. “Muškarce uzbuđuju čudne stvari. Žena je ta koja čudno pretvara u čudo.” izjavila je jednom prilikom gospođa Čerčil. Izgleda da je Klementina uspela da zadrži romansu u braku koji je trajao 57 godina.

Gala

muskarce

Gala i Dali

Elena Daikonov je bila poznata isključivo u umetničkim krugovima, ali je svetsku slavu stekla kao Gala- muza Salvadora Dalija. Prema nekim izvorima, Gala je prva primetila Dalijev neverovatni talenat i da se nije pojavila u njegovom životu, ko zna kako bi danas umetnost izgledala. Kada su se upoznali, Dali je patio od anksioznosti, opterećen sopstvenim demonima. Nepriznavanje njegove umetničke vrednosti ga je gurnulo u depresiju. Gala je postala njegova žena, muza, asistent, model, menadžer i majka. Brinula je o njegovoj karijeri u celosti, organizovala izložbe i tražila nove klijente. Dali je dobio vreme za oporavak i vratio se svež, sa novom životnom žeđi. Od tog momenta, svako delo koje je stvorio, potpisivao je sa Gala-Salvador Dali. Uvek je govorio da je postao pravi umetnik zahvaljujući njoj.