Slani koh od griza – brzo se sprema, još brže jede

0
124
Slani koh od griza - brzo se sprema

Zimski period može biti izazov, čak i za iskusne domaćice. Šta spremiti ukućanima i gostima, a da je novo, ne previše komplikovano i zahtevno i da ima isti ukus i teksturu i nakon nekoliko dana u frižideru. Pod uslovom da pretekne. Slani koh od griza ili slana rozen torta su idealno rešenje. Većinu, ako ne i sve sastojke, za koh od griza sigurno već imate u kući. Brzina pravljenja ove slane torte je čini idealnim izborom za deo prazničnog posluženja, a neutralni ukus griza omogućava bezbroj kombinacija ukusa.

Slatki koh od griza – 5 sastojaka otvara rajska vrata

Slani koh od griza

Sastojci

Kore

  • 200gr pšeničnog griza (T400-sitni);
  • 1.8l mleka;
  • soli po ukusu.

Nadev

  • kisela pavlaka 500 gr;
  • sitni sir 300gr;
  • šunkarica 100gr;
  • marinirani šampinjoni 100gr;
  • majonez 100gr;
  • mleveni orasi 100gr.

Napomena: Vatrostalna činija je najbolji izbor za slaganje slanog koha, jer ne postoji mogućnost da se griz zalepi. Činija dimenzije 28x17cm i količina griza i nadeva je dovoljna za tri “sprata”. Vi ne morate koristiti posudu pravougaonog oblika, dimenzije su date radi lakše orijentacije o količini koju dobijete.

Najbolje bi bilo da prvo pripremite nadeve. Za prvi, izmešajte 200gr pavlake sa 100 gr sitnog sira i seckanim mariniranim šampinjonima. Neophodno je da šampinjone prethodno dobro ocedite i prosušite, da se nadev previše ne razredi. Za drugi nadev pomešajte 100gr pavlake, 100gr sitnog sira, 100gr majoneza sa seckanom ili rendanom šunkaricom. Treći nadev napravite tako što ćete izmešati 200gr pavlake sa 100gr sira i mlevenim orasima. Nadeve možete da pravite po vašoj želji i ukusu.

Količina sira i pavlake po jednoj kori je 300gr, bez dodatka u vidu šunkarice, jaja, sira, kiselih krastavaca.

Nadeve držati u frižideru dok se kuvaju kore. Kad skuvate griz, jednu trećinu izlijte u činiju. Sačekajte da se malo prohladi, dok ostatak držite poklopljen, na ugašenoj, toploj ringli. Redosled nadeva birate sami. Na kraju, slani koh od griza možete posuti sirom i zapeći u rerni, ali i ne morate. Možete ga premazati pavlakom i posuti rendanim sirom, kuvanim jajetom ili kiselim krastavčićem. Možete raditi sa njim šta želite. Uživanje zagarantovano. Prijatno!