Duško Popov – čovek prema kom je nastao lik Džejms Bonda

0
92
Duško Popov - čovek prema kom je nastao lik Džejms Bonda

U svetu elitne špijunaže, intriga i “pravih” tajnih agenata u kome se malo šta sa sigurnošću zna, jedno ime se ipak redovno pominje i navodi kao uzor – Duško Popov. Bio je najuspešniji špijun tokom Drugog svetskog rata. Dupli (neki smatraju i trostruki) agent kome su verovali i Čerčil i Hitler. On je bio uzor za čuvenog agenta 007 Ijana Fleminga – Džejmsa Bonda.
Ko je bila femme fatale – Mata Hari
O trostrukom srpskom agentu snimljen je i dokumentarac koji možete da pogledate na Netflix – u. Sjajan dokumentarac o Duškovom životu u kome svedoče njegovi prijatelji i članovi najuže porodice.

Život Duška Popova bio je pun opasnosti. Na relaciji Lisabon (koji je bio sedište evropske špijunaže tog vremena) – London (gde je Britancima redovno podnosio izveštaje o nemačkim planovima i dobijao lažne informacije koje je trebalo da podmetne Rajhu).
Negde u toj komunikaciji,

Duško Popov je došao u posed neverovatnog podatka. Japanci su se uoči 1941. godine živo interesovali za mogućnost poletanja bombardera sa nosača aviona, a on je od “Abvera” – nemačke obaveštajne službe, dobio zadatak da ode u SAD i prikupi informacije o luci Perl Harbur.

Popov je sklopio “dva i dva” i odmah po dolasku u Ameriku otišao u sedište FBI-ja. Tada im je predočio da će Japanci napasti Perl Harbur. Ipak, njegova upozorenja nisu shvaćena ozbiljno, a direktor agencije – Džon Edgar Huver, prema Popovu je pokazao otvoreno neprijateljstvo.
Huver je na više načina bio izuzetan čovek. Verovatno je bio homoseksualac. Ipak, mrzeo je strance, a pogotovu Duška. Mrzeo je plejboje i sve u vezi sa Duškom – ispričao je Rasel Miler, britanski autor i novinar koji je istraživao život agenta iz Srbije.
Zbog svega navedenog, prijem Popova u FBI je bio hladan. U njegovu priču Huver nije poverovao.
Nekoliko meseci kasnije, 7. decembra 1941. godine, verovatno se pokajao. Ali, bilo je kasno…
Izvor:Dnevno.rs