Vanilice su asocijacija za Novogodišnje praznike i bez njih kraj godine i doček nove nema puno smisla. Svako ima neki svoj tajni recept koji se s kolena na koleno prenosi po ženskoj liniji. Bake su pravile najbolje vanilice, to je bez dileme, možda i nas bude tako doživljavala treća generacija. Zato bi trebalo čuvati ovu lepu tradiciju od zaborava.
Poznati sajt o hrani Food52 2015. godine proglasio je vanilice za najbolji praznični kolač na svetu. Queen Sashy – u realnosti Aleksandra bila je zvanični predstavnik srpskih vanilica u tom takmičenju.
Evo recepta za vanilice koji je Aleksandri doneo titulu:
(za 60 vanilica)
200 grama šećera u prahu;
1 mahuna vanile isečena na komadiće;
300 grama masti;
250 grama grama kristal šećera;
1 jaje;
2 žumanca;
Sok jednog limuna;
1 kašičica fino rendane limunove korice;
250 grama mlevenih oraha;
600 grama brašna;
Džem od šipaka ili kajsija.
Nekoliko dana pre pravljenja kolačića, pomešajte šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile i zatvorite u kutiju poklopcem. Tako ćete dobiti vanilin šećer.
U činiji izmiksajte mast sa kristal šećerom dok ne dobijete krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte orahe i brašno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Pokrijte ga i hladite u frižideru barem tri sata ili tokom noći.
Ugrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa, ukoliko ima ventilator, ili 180 ako je reč o običnoj rerni.
Stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra.
Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vadite vanilice i ređajte ih razmaknute u plehove.
Pecite oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustite da se ohlade u tepsiji oko pet minuta. Zatim prebacite na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.
Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem.
Svaki tako dobijen “sendvič” dobro uvaljati u vanilin šećer. Staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.
Uživajte u ovim predivnim zalogajima!!!