Promene u svetu i tehnologiji do 2025. godine

0
46
Promene u svetu i tehnologiji do 2025. godine
promene u svetu
promene u svetu

Promene u svetu su uvek aktuelne, ali kako smo svakoga dana akteri ispisivanja istorije, potrebna nam je vremenska distanca da bismo uvideli  razliku između sadašnjeg i prošlog sveta.

1000 dolara za mozak

U toku nekoliko narednih godina biće razvijen softver koji će moći da procesuje 10 triliona ciklusa u sekundi. Ovo je brzina ekvivalentna moždanoj brzini procesovanja.

Trilioni umreženih uređaja

Umrežavanje na internetu preko svih mogućih uređaja poprimiće nezamislive razmere. Do 2025. broj umreženih uređaja na internetu prelaziće “brojive trilione”. Ekonomija će biti praktično preseljena online. Bar onaj deo koji je vezan za usluge.

Savršeno znanje

Sa umreženošću kakva se očekuje, dostupnost informacija biće svugde i u svakom trenutku. Dronovi, telefoni, i razni receiver-i sadržaće neverovatnu bazu podataka. Ljudi će moći da saznaju sve u svakom trenutku. Pitanje se postavlja koja će da bude funkcija škola i prosvete u tom trenutku? Mada i sada je već obrazovanje u konvencionalnom smislu pod velikim znakom pitanja.

8 milijardi aktivnih povezanih ljudi

Mreže poput Facebook-a, Spacex-a, Google, Qualcomm i Virgin, planiraju da sprovedu takvu globalnu povezanost gde će brzina protoka informacija biti veća od jednog megabajta u sekundi. Danas je povezano oko 3 milijarde ljudi, a do 2025. biće ih 8 milijardi online. To će značiti povećanje globalne ekonomije online za nekoliko desetina triliona dolara.

Promene u zdravstvu

Drastične promene dogodiće se na polju zdravstvene nege. Na hiljade start up kompanija i ideja rade na unapređenju efikasnosti zdravstvenog sistema. 3.8 triliona dolara ulaže se u kompanije koje se bave ovim domenom. Akcenat je na dematerijalizaciji zdravstva i zameni neefikasnih sistema. Biometrički aparati biće glavni kontrolori i čuvari zdravlja. Mašine će biti dovedene do takve perfekcije da će biti u stanju da otkriju uzroke kancera, srčanih bolesti i neuroloških problema. Nakon uspešne dijagnostike ovi medicinski aparati biće u stanju da predlože i daju idealan tretman koji je neophodan pacijentu. Zahvaljujući matičnim ćelijama, svako od nas biće u stanju da dobije novi organ, bez potrebe da čeka donora. Odavno se već radi na uzgoju organa, a do 2025. godine to će postati ustaljena praksa.

Virtuelna stvarnost

Facebook projekat Oculus i Google Magic leap i drugi internet magnati ulažu bilione dolara u razvoj novih naprednih softvera. Ekrani kakve danas poznajemo će nestati. Njih će da zamene naočare, slične današnjim google glasses, samo modernijeg i sofisticiranijeg dizajna.

Rezultat ovakvog trenda biće ogroman pad konvencionalne ekonomije, drugačije obrazovanje, virtuelna putovanja i slično. Sve zajedno rezultiraće potpuno nove standarde i način života.

Siri i veštačka inteligencija

Već uveliko poznata Siri, veštačka inteligencija integrisana u Apple telefone, evoluiraće do nezamislivih razmera. Veštačka inteligencija ima svoja ograničenja, ali ona postaju sve manje. Šta će biti produkt desetogodišnje evolucije od danas, videćemo.Sigurno je da će biti integrisana kao deo svakodnevnog života. A kada će početi da preuzimaju i telesni oblik, možda bi trebalo da konsultujemo Star Wars i saznamo i to.

Veštačka inteligencija će biti asistent svakome od nas, u pravom smislu te reči. Ona će čitati naše email-ove, slušati razgovore i čak zakazivati sastanke. Na taj način će štedeti vreme čoveku. Trivijalne stvari obavljaće “mašine” konačno.