Preporuka: 5 najisplativijih zanimanja koja možete naučiti ove jeseni

0
63
Preporuka: 5 najisplativijih zanimanja koja možete naučiti ove jeseni

Pred svaku novu godinu, veliki broj nas pravi duge spiskove novogodišnjih odluka. Ove liste uglavnom sadrže stavke vezane za veću posvećenost zdravlju – kvalitetnija ishrana, upuštanje u neki vid fizičke aktivnosti i slično. Tu su naravno i ozbiljne odluke koje se tiču prijateljstava, organizacije vremena, porodice ali i profesionalni planovi.

Svake godine obećamo sebi da ćemo naučiti nešto novo, pretvoriti neki hobi u posao i steći nova znanja i veštine koje ne samo da će učiniti da se osećamo bogatije, već i otvoriti brojna vrata na polju karijere. Naravno, januar brzo prođe, kao i celo proleće i leto i onda shvatimo da nismo prekrižili ni polovinu stavki sa svog vrlo odlučnog spiska. Ipak, mit januara i novogodišnjih odluka nije nešto što bi trebali da dozvolimo da određuje tok naše čitave godine, jer je zapravo svaki mesec ili dan pravo vreme za promene.

Nema čekanja onog ponedeljka koji nikad ne dolazi, vreme za promene je upravo sad, a mi se danas bavimo novim veštinama. Zašto baš septembar? Zato što je to mesec za sticanje znanja. Kao što je leto vreme za more, septembar je vreme kada se otvaraju vrata brojnih obrazovnih ustanova, te prođite kroz ta vrata čim budu otškrinuta i uradite nešto za svoj profesionalni razvoj.

Pretočite dar u unosno zanimanje

Ukoliko ste uvek mislili da imate dara za pisanje, ekstenzivan vokabular i neverovatnu elokventnost, možda je vreme da shvatite da upravo taj dar možete vrlo lepo da unovčite. Možda nećete postati pisac najprodavanijih knjiga – mada se ni to nikad ne zna; spisateljica kultne Hari Poter serije počela je pisanje svoje prve knjige 1992. godine a objavila je tek 1997.

Radionice kreativnog pisanja možete pronaći kako u Beogradu i Novom Sadu tako i u svakom većem gradu u Srbiji, a tu su uvek i online kursevi koji vam omogućuju da razvijete ovaj dar u pravu veštinu iz udobnosti svog doma.

Zašto je ovo zanimanje tako isplativo?

Zato što, dok čekate da Vam sine ideja za roman, zahvaljujući brojnim novim zanimanjima koje je „iznedrilo“ doba interneta, uvek možete da postanete copywriter za domaće ili strane firme, vodite društvene mreže za velika i mala preduzeća i bukvalno zarađujete za život radeći ono što volite i za šta imate talenta.

Novi jezici – uvek potrebna veština

Ukoliko Vas je državni obrazovni sistem izneverio ili niste shvatali značaj znanja engleskoj jezika kada ste bili tinejdžer, sada verovatno razumete zašto je trebalo više da obratite pažnju na taj predmet u školi. Promene konstatno dolaze i skoro svaki posao za koji aplicirate zahteva, između ostalog, i poznavanje engleskog jezika.

Bilo da ćete ostati u firmi kojoj ste već ili napraviti potpuni zaokret na polju karijere, neophodno je da već od prvog septembra krenete na sjajan kurs engleskog jezika koji će Vam omogućiti da nadoknadite propušteno i postanete sjajan anglista.

Ono što vam ova veština može doneti jesu honorarni prevodilački poslovi, opet copywriter zanimanje na sjajno plaćenim sajtovima kao što je UpWork, a ako dostignete C2 nivo, ili bar C1, uvek možete da se nađete sa druge strane i budete za katedrom u nekoj od sjajnih privatnih škola širom Srbije, a da ne spominjemo da kombinacija diplome i sertifikovanog znanja jezika može da vas odvede i u potpuno drugu zemlju, ako je to vaš krajnji cilj.

IT sektor: najtraženija zanimanja od svih

Već nam je više nego poznato da IT sektor u Srbiji cveta, i da su IT-jevci jedni od najuspešnijih a i najplaćenijih ljudi kako u našoj zemlji tako i ostatku sveta. Ukoliko se pre određenog broja godina niste osećali kao da prpadate na ETF-u ili FON-u kao ni FTN-u i PMF-u, i sada žalite za tim što niste postali softverski inženjer, još uvek nije kasno da preokrenete stvari.

Kod, programski jezik

Verovatno najveći broj privatnih obrazovnih centara posvećen je pružanjem kurseva vezanih za razna polja u IT sektoru. Vaše je samo da nađete pravi kurs za sebe, upišete ga što pre i bukvalno kroz godinu dana izađete za potpuno novim setom veština koje će Vam omogućiti da i sami uplivate u unosni IT sektor u jednoj od maltene bezbroj firmi u Srbiji, a možda i dalje.

Grafičkog dizajna nikad dosta

Osim programiranja, tu su naravno i brojne druge veštine koje su možda i jednako unosne. Jedna od njih naravno je i grafički dizajn, i kao što je slučaj za IT akademijama i kursevima, ogroman broj kurseva grafičkog dizajna Vam je na raspolaganju.

Ako imate dara i estetski ste nadareni, zašto da taj osećaj za lepo propada kada ga možete lepo unovčiti? Bilo da vas zanimaju logotipi, plakati, posteri i reklame, posla uvek ima!

Kada postoji talenat za crtanjem i originalan osećaj za lepo, potrebno je da samo savladate tehnikalije i pronađete kurs koji će Vam dati taj „vetar u leđa“. Kada postoji vizija i talenat, treba samo truda i pravi predavači da Vas odvedu ka pravom smeru, i pre ili kasnije, vaši kvaliteti biće prepoznati kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

Svi bismo da budemo blogeri

Verovatno Vam je bar jednom u životu pala na pamet misao „pogledaj sve ove ljude koji bloguju, ovo mogu i ja“. Naizgled deluje jednostavno, ali ako hoćete da budete zaista dobar, prepoznat i bloger sa integritetom, neko poput Branislave Antović, osim dara za pisanje, domena i dobrog web dizajnera koji će sve to lepo da upakuje, potrebno je da se upoznate sa „cakama“ digitalnog i influenser marketinga.

Blog

Zato uspešni blogeri poput Brane često drže predavanja na raznim događajima a nekad i fakultetima, učestvuju na panelima, te osim dobrog fotografa koji će se postarati da vaš pisani sadržaj bude propraćen dobrim vizulenim sadržajem, neophodno je da naučite šta to odvaja dobre od loših blogera, kako da ostavite saradnje sa brendovima i postanete prepoznato i kredibilno ime u blogerskom svetu.

Zato, budno pratite neke od najboljih i najozbiljnijih blogera, saznajte gde i kada drže predavanja i radionice i postarajte se da sa laptopom ili notesom budete prisutni na svakom jer samo uz ozbiljnu posvećenost možete postati pravi bloger sa sjajnom reputacijom i pravim brendovima uz sebe.