Preminuo Hju Hefner, osnivač i kreativni direktor Plejboja

0
106
Preminuo Hju Hefner

Hju Hefner, osnivač Plejboja, preminuo je u sredu, u 91. godini. Hefner je preminuo u svom domu okružen najmilijima, saopštila je kompanija Plejboj.

Bio je američki preduzetnik i producentn, a najpoznatiji je po tome što je 1953. godine osnovao lifestyle časopis za muškarce – Plejboj.

Prvi broj poznat je po tome što je na naslovnici bila fotografija gole glumice Merilin Monro, a prodavao se za 50 centi.

Prvi broj Plejboja objavljen je bez datuma, u slučaju da ne bi bilo drugog izdanja.

Prvo izdanje se rasprodalo za nekoliko nedelja.

Hju Hefner je rođen u Čikagu, a počeo je kao novinar u Esquireu. Bio je i glavni kreativni direktor kompanije Plejboj.

Zahvaljujući uspehu Plejboja, postao je milioner, a njegova neto vrednost u vreme smrti procenjuje se na više od 43 miliona dolara.

Hju Hefner i zecice
Hju Hefner i zecice

Hefner je bio politički aktivista i filantrop koji je bio aktivan po nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svetskog rata. Hju Hefner je vodio izuzetan i uticajan život, kao svojevrsni medijski i kulturni pionir i predvodnik nekih od najznačajninijih društvenih i kulturnih pokreta našeg vremena, poput slobode govora, ljudskih prava i seksualnih sloboda.

Časopis Plejboj izlazi jednom mesečno. Donosi fotografije golih žena, kao i razne članke o modi, sportu, proizvodima i javnim ličnostima.

Hju  Hefner je u  Plejboju objavljivao kratke priče poznatih pisaca, poput Artura Klarka, Jana Fleminga, Vladimira Nabokova i Margaret Etvud.

Malo je poznato da je prvi intervju za njega dao muzičar Majls Dejvis. Nakon toga ređali su se ekskluzivni intervjui sa Fidelom Kastrom, Frenkom Sinatrom, Marlonom Brandom i drugim kultnim ličnostima tog doba.

Osim glavnog časopisa u SAD, posebna nacionalna izdanja Plejboja izdaju se širom sveta.

Izvor: N1 info