Search for content, post, videos

8 znakova da je pored vas emotivni manipulator

manipulator
manipulator

manipulisanje

Emotivni manipulator je pre svega odličan lažov. Ukoliko ih uhvatite u laži i dalje će da tvrde da nisu krivi. Obrnuta situacija je takođe moguća, ljudi sa ovakvom devijacijom pokušaće da vas ubede da su uradili nešto – što svakako nisu. Ono što je najluđe od svega je da će vas emocionalni manipulator toliko izmanipulisati da ćete početi da sumnjate u sopstveni sud. Ubediće vas da umišljate i da je sve u šta sumnjate produkt vaše paranoje.

1.Osećaj krivice

Emotivni manipulatori će koristiti vaš osećaj krivice da ostvare svoje ciljeve. Vaši problemi su za njih teret, a kada im ne govorite sve što vam se dešava u životu, grišće vas savest što imate tajne. Oni će vas naterati da se osećate loše šta god vi uradili, i da je sve isključivo vaša krivica!

2.Prebacivanje odgovornosti

Manipulatori će uvek prebaciti odgovornost sa sebe na nekog drugog. Sve što oni urade nema veze sa njima. Neko drugi mora da odgovara za sve, a to ste najčešće VI!

3.Brzo izvlačenje

Uvek će se truditi da nađu izlaz iz svake situacije, iste sekunde. Veoma su pronicljivi i snalažljivi. Njihove reakcije kada su uhvaćeni u laži su neverovatne. Brži su od munje. Izvući će se iz svake situacije u rekordnom roku!

4.Kada osete da su provaljeni

Neverovatan obrt kreće kada osete da ih razotkrivate. Tada će upasti u težak emocionalni sevdah, toliko dubok da će vas bez sumnje osvojiti nazad. Probudiće u vama ono sažaljenje koje osećate prema detetu kojem je učinjena nepravda.

5.Osećaj duga

Osećaj duga koji imate prema manipulatoru, ustvari je okosnica ovakve patološke veze. Stalno će vam skretati pažnju na to koliko je on (ili ona) učinio tj. učinila za vas.

6.Bez njih ste niko i ništa

U najtežoj fazi ove veze, onaj koji je izmanipulisan misli da neće moći da preživi bez svog partnera. Ta faza podrazumeva da ste toliko ubeđeni u svoju bezvrednost, da vam je samopouzdanje prosto ravno nuli.

7.Podrška u propadanju

Ukoliko pokažete neku svoju nesigurnost ili napravite neki negativan komentar na svoj račun, oni će vam pomoći da još dublje propadnete. Na primer ako se požalite na višak kilograma, dobićete odmah neku opasku tipa – “pa nije ni čudno kad non stop žvaćeš”

8.Stanje ludila

Poslednja faza pred eventualni kraj je nemogućnost razlaganja racionalnog od iracionalnog. Nakon što vas manipulator samelje svojim negativnim super moćima, nećete znati gde vam je glava a gde g… Izgubićete osećaj za istinu. Počinjete da prihvatate iracionalni svet manipulatora i ostajete bez svog osećaja za rasuđivanje.