Podvizi srpskih lekara koji su zadivili svet tokom 2017. godine

0
99
Podvizi srpskih lekara koji su zadivili svet tokom 2017. godine

Transplantacija materice, ugradnja veštačkog 3D rebra, operacija tumora na mozgu dok je pacijent u budnom stanju, tunel u jetri, vraćanje otkinute ruke. To su samo neki od revolucionarnih medicinskih podviga koji su izvedeni od strane srpskih lekara. U srpskim klinikama. Izvedeni tokom 2017. godine, a zadivili su ne samo našu zemlju, već i čitav svet. A ono što je najvažnije svi pacijenti koji su deo ove priče, danas su dobrog zdravlja. Stoga su srpski lekari, obzirom u kakvim uslovima rade, za nas vrhunski heroji. Ovo su samo neki od podviga.

Operacija na otvorenom mozgu dok je pacijent u budnom stanju

lekara
operacija na mozgu

Ova vrsta intervencije se naziva “budna hirurgija i podrazumeva da je pacijent prilikom intervencije budan. 22. aprila, grupa lekara je u KC Srbije pacijentu iz Beograda otklonila tumor sa mozga, koji se nalazio u blizini centara za govor i vid. Ovo je prvi put da se ovakva intervencija izvede u Srbiji.

Tunel u jetri

lekara
tunel u jetri

Izumeo ga je dr Gvido Torzili iz Milana, a podrazumeva intervenciju na jetri usled metastaze kancera, koji zahvata nezgodno mesto. Ovom metodom je operisano svega 20 ljudi na svetu, a KC Srbije je jedino mesto na svetu gde se, pored Milana, izvodi ova intervencija.

Prva transplantacija materice u svetu

lekara
transplantacija materice

Ovo je vest koja je obišla svet. I to dva puta. Krajem marta 2017. godine, u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj urađena prva transplatacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama. Jedna od sestara, koja ima troje dece, podarila je drugoj svoju matericu da bi se i ona ostvarila u ulozi roditelja. Ovaj podvig srpskih lekara je zadivio svetsku stručnu javnost, a kliniku u Tiršovoj visoko pozicionirao.

Otkinuta šaka i vrhunski podvig srpskih lekara

lekara
otkinuta saka

Katarini je mašina za kojom je radila u potpunosti odsekla šaku i to pod gotovo pravim uglom. Brza i pribrana reakcija prvo kolega, a potom i lekara je dovela da je posle 5 sati operacije šaka u potpunosti replantirana. Posle svega nedelju dana Katarina je osećala i pomerala prste, a posle osam meseci je u potpunosti povratila sve funkcije šake.

Veštačko rebro iz 3D štampača izrađeno u Kragujevcu

lekara
vestacko rebro

KC Kragujevac ugrađuje anatomske implantate kostiju i po tome su jedinstveni u svetu. Obzirom da 3D rebro do sada nije rađeno u svetu, stručnjaci nisu mogli da koriste tuđa iskustva. Ono što podvig čini još fascinantnijim jeste i da rebro nije čvrsta struktura, već elastična. Lekari su nakon skeniranja pacijenta i izrade rebra u 3D štampaču isto ugradili u pacijenta. Za svega 5 sati. Svaka čast.

Izvor: Blic

Foto: RAS Srbija