Otkrivena Ajnštajnova beleška o tajni srećnog života

0
82
Otkrivena Ajnštajnova beleška o tajni srećnog života

Beleška, tačnije njih dve, koje je Albert Ajnštajn predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni srećnog života, pojavile su se 95 godina kasnije.

Slavni fizičar Albert Ajnštajn, autor teorije relativiteta, 1922. godine je bio na turneji u Japanu, gde je održavao predavanja. U to vreme je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku. Njegova slava se proširila i izvan naučnih krugova.

Saznavši da je potencijalni dobitnik najprestižnije nagrade na svetu, napisana je i čuvena beleška o sreći, koja je potom data jednom kuriru u Tokiju.

Naime, U Imperial hotelu, gde je odseo, jedan dostavljač mu je doneo pošiljku. Nije poznato da li dostavljač odbio napojnicu, u skladu sa lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitnog novca. Ali veliki naučnik nije želeo da ga ostavi praznih ruku, pa mu je predao beleške napisane na nemačkom jeziku.

beleška
beleska o srecnom zivotu

“Ukoliko budeš imao sreće, možda će ove beleške biti mnogo vrednije od napojnice”, rekao je Ajnštajn kuriru, tvrdi njegov potomak.

Jedna od zabeleški napisana je na listu papira sa logom Imperial hotela. U njoj piše: “Miran i skroman život donose viši radosti od nemirne trke za uspehom“.

Na drugoj belešci, na belom papiru, nalazi se slavna rečenica pripisana Lenjinu: “Gde ima volje, ima i načina”.

Aukcijska kuća Winner’s je potvrdila autentičnost beleški.

“One nemaju naučnu vrednost, ali bi mogle pomoći u određivanju ličnih razmišljanja Ajnštajna, čije je ime postalo sinonimom genijalnosti”, ocenio je Roni Gros, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalemu.