Osmeh je kriva linija koja ispravlja mnoge stvari

0
102
Osmeh je kriva linija koja ispravlja mnoge stvari
osmeh
i zivotnje imaju tu moc

Lečenje prirodom. Korišćenje onoga što nam je dato da ublažimo muke. Priroda nas bezrezervno voli i obezbeđuje nam sve, čak i više od neophodnog, za pristojan i ugodan život. Daje nam hranu, vodu, miran dom (zamislite da živite na Marsu), biljke da nas leče. A daje nam i mogućnost da sami sebe izlečimo. Onim što je u nama. Neiskorišćenost unutrašnjih resursa se u najmanju ruku čini stupidnom kada pričamo o ograničenoj količini spoljnih. Osmeh je jedan od njih.

Izvor koji ne presušuje. Ponuđen od malih nogu osmeh ima najlekovitije dejstvo zbog neprospavane noći. Darovan u sred prepirke ima moć da razoruža i najopremljeniju vojsku spremnu da razori. Primljen u trenutku slabosti, osmeh ima moć da uteši i zaleči. Previje rane. Pa da se nastavi dalje.

Taj čudotvorni dar prirode je ultimativno dobro. Iako ga kroz istoriju neki konzumiraju sa dodatkom cinizma, nisu do sad uspeli da mu sruše reputaciju. Iskren osmeh na licu u potpunosti menja perspektivu iz koje posmatrate stvari.

I hvala svemu pa ni osmeh nije usamljen. Ima svoje prethodnike i svoje naslednike. Prvo se oči širom otvore, kapci se podignu i lice se ozari. To je siguran znak da stiže i on. Vladar svih srećnih životnih trenutaka. Kada se pojavi na sceni, osmeh pokazuje svoju neverovatnu moć. Ulepšava ne samo svog domaćina nego i one oko njega. U samoj završnici je praćen, kao ovacijama i aplauzima, glasnim zvukom zadovoljstva. Smeh je najlepša muzika koju čovek može da proizvede. Pri tom uopšte ne mora da bude sluhista.

Pored ulepšavanja, ima i lekovita svojstva. Leči dušu i telo, podmlađuje, vežba pluća i srce. Utiče na lučenje dobrih hormona i smanjuje dejstvo onih loših. Ima osmeh i keca u rukavu. Širi se poput zaraze. Kad vas jednom dodirne, nikad više niste imuni na njega. Ne postoje ta antitela koja mogu da umanje ili spreče njegovo dejstvo.

On spaja, gradi i popravlja. Rasterećuje i oslobađa. I uvek je tu, u vama. Zato, kad god vam je potreban lek, prvo zavirite u sebe. Sigurno se tu krije neka narodna medicina koja može da vam pomogne.

Jer, osmeh je kriva linija koja ispravlja mnoge stvari.