Check lista: kako da organizujete venčanje bez stresa

0
120
Check lista: kako da organizujete venčanje bez stresa

Dan venčanja je jedan od najznačajnijih u našem životu. To je dan kada slavimo ljubav i sreću delimo sa porodicom i prijateljima, ali i dan kada su sve oči uprte u nas. Upravo zbog toga postoji određeni nivo tenzije i stresa da sve bude savršeno. Organizovati venčanje nije jednostavan posao, oduzima mnogo vremena, snage i novca. Ipak, ako se dobro organizujete manje ćete biti pod stresom, a svakako ćete biti zadovoljniji rezultatima. Evo nekoliko saveta za organizaciju vašeg venčanja koji će vam obezbediti maksimalnu efikasnost.

First things first… Objavite da se udajete

Mlada na dan venčanja - mlada bidermajer

Nakon što ste rekle “DA”, sledi saopštavanje lepih vesti najbližima. Spremite se da nekoliko desetina puta prepričate kako je izgledala veridba i da odgovorite na još jedno neizostavno pitanje – kad će venčanje?

Odgovor na to pitanje zavisi od mnogo faktora. Kakvu svadbu ste planirali, koliko vam vremena treba za organizaciju, kad je slobodan restoran o kom ste razmišljali. Napravite ručak ili proslavu povodom veridbe, saopštite dragim ljudima novosti i slušajte njihove savete.

Udate drugarice ili rođake će sa vama podeliti svoje iskustvo pripreme za venčanje. Takođe vam mogu predložiti vam restoran, temu svadbe ili salon za venčanice. Slušajte savete i na osnovu toga kreirajte u glavi sliku svoje svadbe. Roditelji su tu da se sa njima posavetujete oko finansija i spiska zvanica. Izaberite kumove što pre, jer će vam kuma biti desna ruka tokom daljih priprema.

Najbitnije stvari, kao što su prostor za venčanje i muzika, zakažite u startu.

Kad ste procenili budžet kojim raspolažete i razmislili da li želite manje ili veće venčanje, druga stvar o kojoj treba da brinete su – gosti. Napravite spisak zvanica. Ovo je osnov od kog kreću sve dalje pripreme. Zamolite roditelje da prođu sa vama kroz spisak, u slučaju da ste nekoga zaboravili.

Kad budete odlučili koliko veliku svadbu pravite, znaćete i koliko vremena vam treba za pripremu kao i da li ćete moći sve sami da postignete. Kad je u pitanju organizovanje venčanja, Beograd ima u ponudi veliki broj restorana koji često brinu i o organizaciji. Na primer, ovaj prostor za proslave na reci i sala za svadbe ujedno nudi i organizaciju venčanja. Brigu o svemu možete poveriti profesionalcima, a možete to rešavati i samostalno.

Ako ste odredili datum venčanja, pogledajte šta od restorana i sala imate u ponudi. Najbolje je da što pre rezervišete prostor, pogotovo ako ste se odlučili za neke od udarnih meseci kad su svade u pitanju, jer se termini brzo zauzimaju.

Isto važi i za matičara i crkvu, ukoliko planirate i crkveno venčanje. Ako želite da matičar dođe, raspitajte se za termine izlaska. Ako će venčanje biti u opštini, potrudite se da crkva i opština budu blizu jedna drugoj.

Izaberite dobrog fotografa i muziku: društvene mreže – you’re on!

Prvi ples na venčanju - mladenci plešu

Slike ostaju za ceo život, što znači da u izboru fotografa ne smete da omanete. Pregledajte slike sa venčanja svojih drugarica i listajte Instagram profile svadbenih fotografa. Sigurno ćete naći nešto što vam se dopada i dobiti inspiraciju za svadbeni fotosešn.

I dok će fotograf zabeležiti atmosferu, muzika je tu da je stvori. Odabir benda je jako bitan i takođe mora biti jedna od prvih stavki organizacije. Ako ste planirali da angažujete DJ-a, raspitajte se za preporuke i sa verenikom usaglasite oko muzičkog žanra koji će dominirati.

Rezervišite venčanicu

Devojke dugo maštaju o haljni koju će nositi na dan venčanja, tako da je možda ovo stavka koju ste prebrinuli i pre nego što ste se verili. Ipak, to što ste zamislili u glavi se možda ne može naći u prodavnicama, tako da je nabolje krenuti sa potragom na vreme.

Povedite najbolje drugarice sa sobom, jer će vam trebati mišljenje sa strane (a možda usput i one odluče šta će obući tog dana). To je haljina u kojoj ćete provesti ceo dan i verovatno najslikaniji komad garderobe koji ćete obući. Ne ustručavajte se da izvoljevate i tražite da sve bude kao pod konac i da vam stoji kao salivena.

Može se desiti da salon ima samo jedan komad venčanice koju vi želite, ne dozvolite da neko rezerviše vašu haljinu iz snova. Kad ste je izabrali, vodite računa o liniji narednih meseci. Možete doživeti poseban nivo nervoze ukoliko ne budete zadovoljni time kako vam stoji nedelju dana pred svadbu.

O čemu još treba misliti pri organizaciji venčanja?

Ako ste odradili prethodno navedene stavke, najvažnije ste prebrinuli. Nakon toga najbolje bi bilo da sastavite spisak ostalih obaveza koje ćete jednu po jednu rešavati dok ne dođe dan kada ćete stupiti u brak, kako ne bi bilo žurbe i stresa. Evo o čemu bi još trebalo da razmišljate:

  • Pozivnice (od zvanica tražite da vam na veme potvrde da li dolaze);
  • Izbor frizera i šminkera ako se ne šminkate sami;
  • Satnica (kada ćete zakazati šminku i frizuru, kada ćete imati svadbeno slikanje, kada će doći matičar);
  • Smeštaj za goste koji dolaze iz drugih gradova;
  • Izbor pesme za prvi ples (i časovi plesa, ako je potrebno);
  • Dekoracija (počevši od ulaznih vrata, kićenja svatova do dekoracije samog restorana);
  • Običaji (razmislite kojih ćete se običaja, kao što je kupovina mlade, pridržavati kako bi svako na vreme znao svoje dužnosti);
  • Odaberite cveće (aranžmani za stolove i bidermajer);
  • Precizirajte detalje oko restorana (izbor menija, raspored stolova, iznošenje torte, naručivanje pesama).

I, naravno, tu su i one slatke muke – organizacija momačke/ devojačke večeri i medeni mesec. Na vreme pogledajte ponudu turističkih agencija i sajtova kao što je booking.com).

Ukoliko svaki korak obavljate na vreme i slušate savete drugih, nema razloga da se priprema venčanja pretvori u stres. Lepo se organizujte i ostavite poslednjih nekoliko nedelja samo za euforiju i planiranje medenog meseca.