Omiljeno žuto voće – banana, nestaje sa lica zemlje?!

0
76
Omiljeno žuto voće - banana
banana
banane voce koje nestaje

Naučnici su izvršili sekvenciranje genoma tri gljivice koje trenutno ugrožavaju useve banana i došli do iznenađujuće činjenice. Gljivice su evoluirale do te tačke da bi mogle da zbrišu banane u narednih 5 – 10 godina. Naučnici tvrde da mogu da nestanu zauvek sa lica zemlje.

Pozitivna strana celokupne priče je da sada znamo genetsku sekvencu uzroka. To je mogućnost da se borimo protiv ove pošasti koja uništava useve.

Vest o mogućem globalnom nestanku banana se proširila prošle godine, kada su istraživači proučavali drugu vrstu gljivica, koja se ne pominje u trenutnom istraživanju.

Naučnici su pronašli tri gljivične bolesti koje su već za 40 odsto smanjile prinose banana na godišnjem nivou.

Po prvi put, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji su izvršili sekvenciju tzv. sigatoke, koja napada lišće banana.

Naučnici kažu da često mislimo kako će neko voće uvek da bude tu i da ne može da nestane, međutim svako ima svoju ranajivu stranu.

Većina komercijalnih banana su sorte “kavendiš”, i one ne rastu iz semena.

– Sve kavendiš banane potiču od jedne biljke i tako imamo klonove sa istim genomima, a to je recept za katastrofu – kaže jedan od istraživača.

Šta je rešenje?

Jedna od najboljih solucija je da se razvije nova sorta banana, ali za to treba mnogo novca i vremena.

Umesto toga, naučnici bi mogli da korsite rezlultate sekvenciranja kako bi modifikovali kavendiš banane da postanu otporne na ove tri bolesti. Ili da otkriju drugu gljivicu koja će da ugrozi razvitak neke od ove tri koje ugrožavaju useve.

U svakom slučaju, realnost je da su banane u opasnosti.

Izvor: blic.rs