(Ne)Običan eksperiment pokazuje kako društvo funkcioniše

0
127
(Ne)Običan eksperiment pokazuje kako društvo funkcioniše

Proučavanje društva i društvenih pojava može da osvetli staze kojih čovek nije ni svestan. Eksperiment koji je sprovela jedna istraživačka grupa pokazuje, zapravo, veoma brilijantno način na koji funkcionišu sve velike društvene grupe u kojima je hijerarhija zastupljena.

A socijalni eksperiment je izgledao ovako….

Grupa naučnika je u kavez stavila pet majmuna. Sa njima u kavez su stavili i merdevine na čijem vrhu se nalazila i hrana.

eksperiment je poceo kao i svaki drugi-bezazleno

Svaki put kada je jedan od majmuna pokušao da se popne na merdevine i dohvati hranu, naučnici su ostale članove grupe prskali hladnom vodom.

eksperiment

Kada je sledeći majmun pokušao da se popne na merdevine, ostali članovi grupe bi ga spustili i pretukli. Eksperiment je počeo da dobija svoje obrise.

eksperiment

Samo tri od pet majmuna pokušali da dohvate hranu. Ostala dva, iako očajna, nisu se usudili da se popnu na merdevine.

eksperiment

Zatim su naučnici odlučili da eksperiment podignu na viši nivo.

Izvukli su jednog od majmuna iz kaveza i unutra ubacili novog. Čim je primetio hranu na vrhu merdevina, novi član grupe je odmah krenuo po nju. Ali svaki put kada je novi majmun pokušao da dohvati hranu, ostali bi ga batinama sprečili u tome.

eksperiment

Ubrzo je novi član grupe naučio da ne sme da se penje na merdevine, iako ni jednog momenta, u stvari, nije shvatao zašto.

eksperiment

Zatim su naučnici zamenili još jednog majmuna. I dogodila se ista stvar kao i sa prvim novajlijom. Ono što eksperimentu daje poseban šmek jeste da je i prvi zamenjeni majmun aktivno učestvovao u kažnjavanju pridošlice. Isto koliko i ostali iz grupe.

eksperiment

Jedan po jedan, svih pet majmuna iz prve postavke, koji su zapravo jedini bili prskani hladnom vodom, su zamenjeni novim članovima. Kao rezultat, u grupi su ostali samo majmuni koji nikad nisu bili prskani hladnom vodom.

eksperiment

Međutim, i oni su nastavili da kažnjavaju svakog novog majmuna koji bi pokušao da se popne na merdevine i dohvati hranu.

eksperiment

 

Da su istraživači kojim slučajem mogli da pitaju majmune zašto tuku svakog ko pokuša da dođe do hrane, verovetno bi im odgovorili:

” Ne znam, ali ovde stvari tako funkcionišu.”

eksperiment

 

P.S. Bilo kakva sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna. Ovaj tekst je autorski izraz i ima za cilj da nasmeje i zabavi čitaoca.