Nauka dokazala jedinstvenu geneologiju jednog naroda

0
116
Nauka dokazala jedinstvenu geneologiju jednog naroda
jedinstveni genotip indijanskog naroda
jedinstveni genotip indijanskog naroda

Sistematsko uništenje naroda nije nepoznata pojava u istoriji čovečanstva. Ipak, uništenje američkih Indijanaca, prvog naroda koji je naseljavao ovaj kontinent, se može smatrati jednim od većih sramnih činova u istoriji civilizacije. Pored totalnog desetkovanja njihove kulture i načina života, uništenje indijanskog naroda je velika šteta i za geneologiju.

Nemogućnost jednog vladajućeg sistema da se uhvati u koštac sa svojom mračnom prošlošću i da omogući starosedeocima normalan život i razvoj, nije samo negiranje osnovnih ljudskih prava. To je znak rastućeg rasizma, ekonomskog zanemarivanja i zlostavljanja koje zaslužuje makar jednu stranicu u udžbeniku iz istorije. Čuvanje i negovanje genetske autentičnosti, pored kulture i običaja je veoma važno za čitavo čovečanstvo. Indijanci su narod koji je živeo na tlu američkog kontinenta hiljade godina pre dolaska pionira. Njihova priča mora biti sačuvana ne samo zbog njihove prošlosti, već i zbog naše budućnosti.

Razlozi za ovakav stav su i jači nego što možemo pretpostaviti. Geneologija starosedelačkih naroda je od velike važnosti za čitav ljudski rod. Nova istraživanja su pokazala nešto u šta su istraživači dugo sumnjali.

Genetski, američki starosedeoci imaju jedinstveni genotip. Jedini takve vrste na svetu.

Tokom dve decenije, istraživači su koristili genetske uzorke ne bi li utvrdili da li su preci indijanskog naroda emigrirali u jednom ili više talasa u Novi svet. Takođe su pokušali da dokažu sa kog kontinenta su Indijanci došli. Rezultati dvadesetogodišnjeg istraživanja su konačno ugledali svetlo dana. Gotovo bez izuzetka novi dokazi podržavaju jedinstvenu teoriju predaka stanovništva. “Naš rad pruža dokaz da su američki starosedeoci bliže povezani međusobno, nego što su povezani sa postojećom evroazijskom populacijom. Osim onih koji žive na obali Beringovog mora.”, izjavio je Kari Brit Šreder, predavač na univerzitetu Kalifornije i jedan od autora studije.

Studija je objavljena u časopisu Molekularna biologija i evolucija. Ovaj rad se nadovezuje na neka prethodna istraživanja koja su utvrdila postojanje jedinstvene varijante alel na genetskom markeru današnjih Indijanaca. Nazvana 9 ponavljanja alela, koja nema biološku funkciju, ova varijacija se pojavila kod članova 41 populacije, koji naseljavaju predele od Aljaske pa sve do Čilea. Takođe, ova genotipska varijacija je prisutna kod naroda Inuiti, stanovnika Grenlanda kao i kod stanovnika sa obale Beringovog mora. Ono što je zanimljivo je, da se ova genetska varijacija ne javlja kod afričkih, azijskih i stanovnika Okeanije. Iako ih od stanovnika sa obale Beringovog mora deli svega nekoliko stotina kilometara.

Ono što su istraživači zaključili jeste da populacija koja naseljava Grenland, zapadnu obalu Beringovog mora i američki kontinent potiče od jednog velikog naroda.

Osim toga, činjenica da je alel odsutan kod ostalih azijskih naroda najverovatnije znači da je populacija koja je naselila američki kontinent bila hiljadama godina odvojena od svojih kontinentalnih suseda pre nego što je naselila Novi svet. Ovo pruža jedinstveni uvid u migracije stanovništva kao i u period kada je zapravo američki kontinent naseljen. Narod koji ga je naselio je hiljadama godina pre dolaska evropljana živeo na tlu današnje Amerike. Jedinstveni genetski potpis indijanskog naroda to i dokazuje.