Search for content, post, videos

Najprestižnije modne nagrade na svetu

Modne nagrade - modna pista

Modna industrija predstavlja jednu od najjačih i naprofitabilnijih industrija na svetu, sa godišnjim prihodima koji se meri milijardama, u zavisnosti od toga koliko je u kojoj zemlji razvijena i zastupljena. Najveća središta modne industrije su svakako Pariz, Milano, Nju Jork i London, a ovde će upravo biti reči o Britanskim modnim nagrada, kao najprestižnijim i najvalidnijim na svetu.

Ako vas je oduvek interesovalo koje to kategorije modnih nagrada sve postoje, u nastavku ovog teksta možete saznati sve o tome.

Britanske modne nagrade: kategorije

Ceremonija Britanskih modnih nagrada se godišnje održava u Ujedinjenom Kraljevstvu od 1989. godine. Poenta ovih nagrada je da prepoznaju i nagrade kako britanske, tako i međunardne modne kretivce i kompanije koji su pružili najveći doprinos industriji tokom godine.

Ceremonija je organizovana od strane Britanskog modnog saveta, kao jednog od glavnih mecena Fondacije za obrazovanje studenata modnog dizajna. Ova manifestacija je od skoro u partnestvu sa kompanijom Swarovski.

Obeležje modnih nagrada se samo po sebi ne razlikuje od ostalih dodela nagrada u drugim industrijama, pri čemu je najčešći dizajn nagrada u vidu statue validne ili po nečemu značajne za industriju samu po sebi. Mnoge od ovakvih nagrada su specijalno naručene i prozvedene od strane vrhunskih kompanija metalne galanterije.

Dizajner godine

Ova nagrada se dodeljuje međunarodnom dizajneru čija je inovativna kolekcija ostavila poseban utisak na industriju u celosti, i pomogla u definisanju globalnog modnog odziva.

Dizajner modnih dodataka

Avangardna moda

Ova nagrada proslavlja dizajnera koji se pokazao kao lider u kreiranju modnih dodataka, pri čemu je instrumentalno zadovoljiti i kretivne i trgovinske aspekte u dizajnu.

Poslovni lider

Ova nagrada se dodeljuje CEO-u ili predsedniku modne kompanije koji je odgovoran za njen kreativni i komercijalni uspeh tokom godine. Zadatak lidera industrije je da obezbedi finansijsku stabilnost i samim tim da omogući kreativnu slobodu i inovaciju među zaposlenima kompanije.

Urban Luxe nagrada

Nagrada se dodeljuje brendu sa najvećim globalnim uticajem i dizajnom koji se fokusira pre svega na sportsku garderobu i urbani stil, sa naglaskom na neformalan izgled, nasuprot visokoj modi.

Britanski talenat- Ženska garderoba

Ova nagrada proslavlja dizajnera ženske garderobe ili modnih dodataka sa područja Velike Britanije, koji je u poslednih godinu dana posebno uticao na svetsku modnu scenu, i dobio globalno prepoznavanje.

Britanski talenat- Muška garderoba

Model - fashion design

Pandan prethodnoj kategoriji, s tim što je ovde fokus isključivo na muškoj odeći i dodacima, koji su uspeli da budu prepoznati globalno i da utiču na transformaciju i razvitak muške modne scene.

Model godine

Ova nagrada prepoznaje globalni uticaj ženskog ili muškog modela koji je dominirao industrijom u poslednjih godinu dana. Dejstvo modela se prepoznaje izvan modne piste, pri čemu se gledaju njihove reklamne kampanje i editorijali tokom godine.

Izvanredan doprinos industriji

Ova prestižna nagrada se dodeljuje pojedincu, najčešće modnom dizajneru,  koji je imao neprevaziđen kreativan uticaj na industriju tokom čitave svoje karijere oblikovao ndustriju i postavljao standarde dizajna. Njihov uticaj se prepoznaje i van modne idustrije, pri čemu je uticao na to kako javnost shvata i percepira modu. Ovo su pojedinci koji ulaze u istoriju mode generalno, po svojim dostignućima.

Swarovski nagrada za pozitivnu promenu

Swarovski nagrada se dodeljuje kreativnim pojedincima ili brendovima koji su svojim radom uticali na dobrobit drugih, pri čemu su darežljivo koristili sve dostupne resurse, bilo u dobrotvorne svrhe, ili promociju nekog važnog cilja.

Izabela Blou nagrada za modnog kreatora

Ovo je jedna od najprestižnijih modnih nagrada koja se dodeljue modnim kreativcima koji su svojom inovacijom i neverovatnom kreativnošću u okviru svojih brendova stvorili priče, pa čak i svetove koji su stvorili legije fanova i omogućili brendu da postane vanvremenski.

Modna industrija sama po sebi slavi kreativnost i inovaciju, tako da je prepoznavanje doprinosa dizajnera, modela, fotografa i stilista od izuzetne važnosti, budući da bez njih ova industrija ne bi privlačila toliko veliki broj kerativaca, niti budila želju za ekspresijom i stvaranjem, kao što je to danas slučaj.