Moć budi ljubav, a nemoć je ubija. Da li je stvarno tako?

0
92
Moć budi ljubav

Moć koju pokazujemo u svakodnevnom životu ili se sa njom poistovećujemo u obliku nekog autoriteta oslanja se na ono više u nama. Ako se sećate, u vrtiću je to onaj moment u kom kažemo: “Moj tata je jači od tvog”. U “odraslom” svetu, bogatstvo je simbol moći i snage. Međutim, ako milioner izgubi svoje milione, katkada se dogodi da partner izgubi interes za njega i napusti ga jer je nestalo to više i nadmoćnije.

ljubav i moć
ljubav i moc

Ipak, ako me vole zbog nečega što je u meni više od mene samoga sam intenzitet te ljubavi se lako može pretvoriti u strasnu mržnju, u nasilni pokušaj da se taj objekt – višak u meni koji smeta mom partneru – nasilno uništi. Ako ovladate svojom voljom kroz disciplinu, jogu, meditaciju ili kroz neku drugu tehniku, tada se najviše oseti ovaj aspekt u odnosu i našem partneru ne ostavlja mogućnost ulaska u žrtvu. Na primer, partner je kroz suze tražio pažnju i opravdavao svoju nemoć, ali ipak vidi da mora izaći iz tog stanja i postati saučesnik ljubavi. Tada je partner razgolićen, kao na vetrometini.

Vidi sebe, a pošto je teško gledati sebe, obično se žrtva, po pravilu, okreće ljutnji.

U ovom slučaju, marginalizovanju partnera kroz reči: čudak, lažov i sl. Retko se događa da se jedan partner razvije, a drugi ostane na starim shvatanjima.

U prvom slučaju, možemo saosećati sa bogatašem. Daleko je ugodnije znati da me žena voli zbog mojih miliona (ili moći, slave.) Ta svest mi omogućava da održim sigurnu distancu, da izbegnem preduboko uplitanje u stvarnu ljubav i razotkrivanje samoga sebe. Problem se javlja kada drugi vidi u meni nešto više od mene samoga. Tada je široko otvoren put za paradoksalni kratki spoj između ljubavi i mržnje. Recimo, celog života želimo uspeh, ali u tom naumu nismo uspeli. Tada se baš zaljubimo u uspešnu osobu, dolazi do pretostavke nadmoći i tada kreće sva moguća projekcija spomenutog kratkog spoja. Sa druge strane, “uspešni” partner bira inferiornu osobu kako bi se divila njenom uspehu. Jer ljubav i identifikaciju taj partner vidi samo kroz moć i status. Ipak, takav partner lako menja status divljenja u progonitelja.

Postajete, hteli to ili ne, neosvešćena slika roditelja, kog inače tražimo u opsesivnoj želji za moći u spoljnom svetu. Želja za roditeljskim prihvatanjem u svetu odraslih postaje želja za statusom ili bogatstvom.

Stoga, kada volite ili mrzite partnera, pokušajte da vidite niste li se zaljubili u taj agens ili deo nadmoći koji projektujete na partnera. Kada otkrijete da ste “prevareni”, kada vidite realnu osobu, proživite mržnju i ljutnju i počnite voleti. Jer, tek u tom trenutku je moguća ljubav.

Autor: Nikola Žuvela

Izvor: Atma