Mlada kanadska blogerka – žene se teško odlučuju na brak!

0
80
Mlada kanadska blogerka - žene se teško odlučuju na brak!
mlada blogerka
mlada blogerka

Alison Gaskell mlada Kvebečanka, blogerka, nabrojala  je razloge zbog kojih se žene iz njenog okruženja sve ređe odlučuju na brak. Ona je navela da je reč o ženama koje su njene prijateljice i onima koji je prate preko njenog bloga. Napisala je na svom blogu priču o tome koliko je teško odlučiti se na brak. Iz odgovora i komentare na njen tekst došla je do zajedničkih razloga koje su devojke navele kao ključ njihovog nepristanka na brak. Mi smo pokušali da odgovorimo adekvatno na svaki njihov argument, kao malo iskusnije pripadnice lepšeg pola.

Nema više “pravih” muškaraca.

To je bio najčešći argument. Pitanje je naše, a šta su to pravi muškarci? Kakvi su oni, da li su grubi ili papučari, ili su roboti sa funkcijama i samo je nužno da žene pritisnu pravo dugme. Kojim kriterijumima podleže PRAVI muškarac. A kakva je to onda PRAVA žena? Da li su žene prave za NJIH?

Žene su kompletan “paket” i kada su same.

Pa jeste svaki čovek dovoljan sebi. Ali dokle. Nije život samo jedna mladost. Život su sve faze a ta euforična mladost najkraće traje. Uostalom za one koje misle da im je komplet samima sa sobom, najbolje je da taj status i zadrže. Jer je najkorektnije prema sebi i drugima živeti u skladu sa svojim željama.

Brak je prevaziđena institucija.

Pa i jeste na neki način. Ne treba da se trpi po svaku cenu. Ali je porodica ipak lepo mesto. Kad je dvoje zdravih i normalnih, mogu da izgrade neku lepu priču. Nužno je da se žene potrude koliko i muškarci.

Muškarci se osećaju inferiorno pored uspešnih žena.

Osećaju se inferiorno pored onih uspešnih žena koje su opsednute svojim uspehom. Ima puno uspešnih parova, kolega ili iz različitih branši koji se jako lepo slažu i uživaju na zajedničkom terenu. Kao što su pojedini muškarci natrljavali na nos lični uspeh svojim ženama, tako ima i deo ženske populacije koja je u stanju da svojim uspehom bukvalno udavi partnera.

Online upoznavanje odlaže brak.

Ukoliko neko ne želi da stupi u brak, naći će hiljadu izgovora. Online može da ubrza i uspori proces ulaska u isti. Zavisi isključivo od afiniteta ljudi.

Brak nije nužnost za afirmaciju.

Odavno nije zaista i to je jako lepo. Brak i ne bi trebalo da bude afirmacija već savez spojen iz ljubavi. Ko na ovu instituciju gleda kao na afirmaciju u društvu, bolje da u isti i ne ulazi.

Ravnopravnost je žene odaljila od ideje o udaji.

Opet prilično netačna konstatacija. Ravnopravnost među polovima ne bi trebalo da narušava taj balans. Ako smo ravnopravni to bi onda trebalo da bude jedan harmoničan odnos. Problem je što ravnopravnost među polovima većina muškaraca i žena pogrešno shvata.

Brak nije nužnost za žene da se ostvare kao majke.

Nije. Ali je za dete najlepše da raste pored oba roditelja. Jasno, ukoliko su oba roditelja fizički i mentalno zdrava. Tu nema ravnopravnosti, jer muškarac osim ako ga nije napustila žena, ne može da postane samohrani otac.

Muškarci su izgubili na “vrednosti”.

Ovo je jedna od najstrašnijih osuda. Obezvrediti bilo koji pol na taj način. Da li to znači da su žene dobile na vrednosti i muškarci postaju “višak”? Ovo je toliko teško definisati, a tako je velika osuda u pitanju.

Žene su konačno postale onakve kakvim su ranije zamišljale svoje idealne muškarce.

Po ovoj logici, onda kada su muškarci bili uspešni nisu im uopšte bile potrebne žene. Jedno je feminizam a drugo feminacizam. Svakako je zakone nužno prilagoditi onima koji su ugroženi, ali ovakva konstatacija govori u prilog feminacizma. Viša instanca feminizma, koja potpuno unižava muški pol i smatra ga prevaziđenim i nepotrebnim. Zaista je potreban dobar zakon i pravi balans da se muško ženski odnosi u budućnosti normalno razvijaju. Koliko je to moguće.